Na de afgelopen twee seizoenen net niet de hemel ingeprezen te zijn geweest, vat Philippe Clement dit jaar voor het eerst in zijn carrière een tweede jaargang bij dezelfde club in de Jupiler Pro League aan. De Antwerpenaar beseft maar al te goed dat de verwachtingen hooggespannen zijn en dat hij zal moeten bevestigen met Club Brugge om zijn plaatsje bij de allergrootsten te kunnen opeisen.
Het treffen tussen Racing Genk en Club Brugge zondag wordt geen match als een ander voor Philippe Clement. De coach van blauw-zwart boekte zijn eerste grote succes namelijk in de Luminus Arena. Door de Limburgers een vierde titel te schenken in 2019 maakte de voormalige verdediger een binnenkomer van jewelste in nog maar zijn tweede seizoen als trainer. Club Brugge was er als de kippen bij om de 45-jarige profeet weg te kapen en op zijn beurt schonk hij Club zijn 16de landstitel.

De helletocht in de bekerfinale

Om zijn naam te vereeuwigen in de Brugse voetbalgeschiedenis mikte Philippe Clement vol op de dubbel. De Beker van België glipte hem echter door de handen ten voordele van Antwerp. Zijn ambitie om Club een derde dubbel te schenken, in navolging van 1977 en 1996, zag hij dus in rook opgaan. Meer nog dan het resultaat was het vooral de manier waarop die voor ongerustheid zorgde in het Brugse kamp. Het leek alsof de spelers een kruistocht aan het afwerken waren.

Sinds het begin van het kampioenschap geven de sleutelspelers van Clement ook helemaal niet thuis. Noch Hans Vanaken, noch Ruud Vormer of zelfs Krépin Diatta zijn op het appel. Ook de jonge ster Youssouph Badji slaagt er niet in om zijn ploegmaats op sleeptouw te nemen. Gelukkig voor Club Brugge loopt de transferperiode nog lang en kunnen er dus nog nieuwe spelers naar Jan Breydel afzakken.

De clementie van de leiders

In de wereld verandert alles razendsnel en het topvoetbal vormt daarop geen uitzondering. Na zijn grote doorbraak bij Waasland-Beveren en de verafgoding in Limburg en het Venetië van het Noorden, moet Phillipe Clement voor het eerst in zijn carrière bevestigen. Op 46-jarige leeftijd leert de Antwerpenaar nog volop het klappen van de zweep. Aan hem om de neuzen opnieuw in dezelfde richting te krijgen richting een nieuw doel.

Na al snel op een piëdestal geplaatst te zijn, krijgt de Brugse coach nu voor het eerst ook kritiek te slikken. Er bestaat echter geen twijfel over zijn kwaliteiten om zijn troepen naar een hoger niveau te stuwen. Het valt echter af te wachten of hij de tijd krijgt om zich tactisch om te scholen om de ontgoochelingen uit het seizoensbegin weg te spoelen. Of wordt hij door het bestuur aan de deur gezet omdat ze direct resultaat willen zien?

Volg Racing Genk - Club Brugge zondag om 13:30 uur, net als de volledige Jupiler Pro League op Eleven Pro League, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Bovendien biedt Proximus Pickx in de app (Android, binnenkort ook beschikbaar in IOS en op het web) met de 'Interactieve video player' een gloednieuwe ervaring. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve video player je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!