Beleef de erfenis van Robbe De Hert op Proximus Pickx

Robbe De Hert is niet meer. Om het monument van de Vlaamse cinema te eren, schotelt Proximus Pickx in de op aanvraag-catalogus vier hoogtepunten uit De Herts filmografie voor: 'De Witte Van Sichem', 'Blueberry Hill', 'Brylcream Boulevard' en de docu 'Hollywood Aan De Schelde'.

De vier parels van Robbe De Hert blinken in de op aanvraag-catalogus van Pickx in de categorie ‘Dag Schat’ en zijn opvraagbaar van 26 augustus tot en met maandag 31 augustus. Je kan ze ook bekijken via de shop van Proximus Pickx onder 'Films'. 

De Witte Van Sichem
 
Een onvolprezen Vlaamse klassieker en het magnum opus van De Hert. De betreurde regisseur leverde met de rauwe vertelling over het harde boerenbestaan een magistrale tranche de vie af die het barre leven van onze voorouders onverbloemd in beeld brengt. Een tijdsdocument dat ons onderdompelt in de werkelijkheid van vooroorlogs Vlaanderen, en ons eraan herinnert hoe goed we het nu hebben. Het confronteert ons met de evolutie van onze welvaart, en wakkert een al te snel vergeten besef aan: we komen van ver.
 
Blueberry Hill
 
De tragikomedie met Michael Pas is gebaseerd op de jaren van De Hert in de vakschool en draait rond een probleemjongen die regelmatig verwikkeld raakt in vechtpartijen. Wanneer de leerlingen van het vijfde jaar Metaal voor de zoveelste keer op de vuist gaan, deze keer met een motorbende in een discotheek, is de maat vol voor de schoolsecretaris (vertolkt door Frank Aendenboom) en grijpt hij in. 

De prent werd bekroond met de Plateauprijzen voor beste Belgische film, beste film van de Benelux, beste Belgische acteur (Michael Pas) en beste Belgische regisseur.
 
Brylcream Boulevard
 
In 1995 kwam dit vervolg op 'Blueberry Hill' in de zalen. Het pikt de draad op vijf jaar na de gebeurtenissen uit het origineel. De oud-klasgenoten van het vijfde Metaal houden een reünie en smeden een plan om de zelfmoord van hun schoolvriend te wreken. Jaak Van Assche en Stijn Meuris maken deel uit van de cast, Michael Pas herneemt zijn hoofdrol van Robin De Hert. Opnieuw wordt Robbe De Hert gelauwerd als een van de belangrijkste stemmen in de Vlaamse cinema. 
 
Hollywood aan de Schelde
 
Het belangrijkste wapenfeit van De Hert in dit millennium kwam er twee jaar geleden. Hij knokte meer dan tien jaar lang om zijn droom waar te maken: een documentaire over 70 jaar Vlaamse cinema. In navolging van zijn eerdere documentaires 'Le Filet Américain' en 'Janssen & Janssens draaien een film' wil De Hert met 'Hollywood aan de Schelde' zijn ongezouten mening geven over de maatschappij en de staat van het filmlandschap.
 
De Hert slaagt er lange tijd niet in om de financiering voor zijn docu rond te krijgen. Intussen worstelde hij ook met persoonlijke geldproblemen. “Ik ben die idioot die zijn eigen geld in zijn films steekt”, zuchtte hij in interviews. Zijn vele fans sprongen voor hem in de bres en zetten crowdfundingacties op. Dankzij hun steun, een gift van het Antwerpse stadsbestuur en de minister van Cultuur en zijn eigen financiering, zag 'Hollywood aan de Schelde' in 2018 dan toch het levenslicht.


De op aanvraag-catalogus kan je vanaf nu ook hier raadplegen.

Films

Bekijk alles
Top