Vijf echte misdaden geïnspireerd door horroriconen

Films | Vanavond kan je om 22u15 op Vitaya 'Slender Man: The Untold Story' bekijken. Deze documentaire vertelt het verhaal van twee twaalfjarige meisjes die een vriendin negentien keer neerstaken om 'Slender Man' – een verzonnen figuur die kinderen terroriseert - te plezieren. Het verleden krioelt van de misdaden die gebaseerd waren op een fictief verhaal, zoals bij bepaalde films. Proximus Pickx selecteerde enkele huiveringwekkende voorbeelden.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Taxi Driver (1976)

Een iconische film van Martin Scorcese, met een geweldige acteerprestatie van Robert De Niro. Hij speelt Travis Bickle die een politiek figuur wil vermoorden. Deze film bracht John Hinckley Jr op een persvers idee. Hij was helemaal in de ban van de 12-jarige actrice Jodie Foster en hij wilde 'indruk maken' op haar en vuurde op 30 maart 1981 met zijn vuurwapen zes schoten af richting de Amerikaanse president Ronald Reagan, die gewond geraakte. Persverantwoordelijke James Brady werd geraakt in het hoofd.

Hinckley Jr gaf achteraf aan dat hij indruk wilde maken op Foster en dat hij het 'grootste liefdesoffer ooit bracht'. De man had Foster meermaals gebeld en liefdesbrieven gestuurd, maar zijn liefdesverklaringen kregen geen gevolg. Na 35 jaar werd hij in 2016 ontslagen uit een psychiatrisch ziekenhuis in Washington.

Scream (1996)

Deze horrorfilm uit midden jaren ’90 werd een ware cultfilm en een groot succes. Sidney Prescott wordt het doelwit van een moordenaar die al één van haar klasgenotes heeft vermoord. De zoektocht naar de moordenaar, met het befaamde masker, wordt opgestart en het verleden lijkt Sidney te achtervolgen…

Het succes van de film kende ook een keerzijde, want het bracht Thierry Jaradin op een luguber idee. De 24-jarige Belg had een date met Alisson Cambier, maar zij ging niet in op zijn avances. Jaradin sloeg helemaal tilt, vertrok en keerde nadien terug met het befaamde masker en vermoordde Cambier na dertig messteken. De man kreeg een levenslange gevangenisstraf.

The Texas Chainsaw Massacre (1974)

Ongetwijfeld één van de meest memorabele horrorfilms die ooit is gemaakt. 'Leatherface', de man met de kettingzaag, maakt deel uit van een moordlustige familie die op de meest gruwelijke wijze hun slachtoffers om het leven brengen. Deze legendarische film was gebaseerd op een gruwelijke moord.

Ed Gein kende een zware jeugd en werd mishandeld en hij kreeg mentale problemen. Na de dood van zijn moeder moest hij alleen verder en sloot hij zich af van de buitenwereld. Diep verzonken in zijn gedachten ging het de verkeerde kant uit. Hij groef lijken op en maakte van hun beenderen meubels en vermoordde ook twee mensen. ‘Leatherface’ is gebaseerd op Gein, omwille van zijn maskers van menselijke huiden.

Saw (2004)

Nog een geweldige horrorfilm, maar deze film toont aan dat het raadzaam is om jongeren niet te vroeg naar horrorfilms te laten kijken. Dr. Lawrence Gordon en Adam worden op een dag vastgeketend wakker in een smerige badkamer. Seriemoordenaar ‘Jigsaw’ speelt sadistische spelletjes met hen…

Deze film werd ook bekeken door twee Amerikaanse jongens van 14 en 15 jaar uit Salt Lake City. Hun moeder ontdekte dat ze mensen wilden ontvoeren, martelen en vermoorden. Ze haalden hun inspiratie uit de film ‘Saw’ en ze wilden bepaalde mensen die anderen lastigvielen een lesje leren. Ze hadden zelfs al camera’s geïnstalleerd om alles vast te leggen. De moeder stapte naar het politiebureau en een ramp werd vermeden.

Interview With The Vampire (1994)

Deze vampierenfilm met Tom Cruise en Brad Pitt in de hoofdrol bracht Daniel Sterling op een weerzinwekkend idee. Hij bekeek de film met zijn vriendin en verklaarde het volgende: ‘Ik ga je vermoorden en je bloed drinken’. Een lugubere grap of de waarheid?

Later op de avond stak Sterling – die in het bestaan van vampieren geloofde - zijn vriendin neer en dronk hij haar bloed. Tot grote opluchting overleefde de vrouw de onwaarschijnlijke aanval. Hij gaf nadien aan dat de film zeker invloed had gehad op zijn handelen, maar dat het niet alleen de oorzaak was.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top