Levert de uitgestelde Tour een onverwachte winnaar op?

Sport | Een atypisch wielerseizoen zou wel eens een onverwachte winnaar kunnen opleveren in de 107de editie van de Tour de France. In een poging om hun seizoen te redden, zakken haast alle teams op zaterdag 29 augustus met hun sterkste formatie af naar Nice. Maar wat is de impact van het uitstel en de verplichte lockdown? Kunnen we ons aan een spektakelrace verwachten en levert die ook een onverwachte winnaar op? Proximus Pickx houdt je op de hoogte van het meest recente nieuws, de stand en het rittenschema op de Ronde van Frankrijk 2020.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Midden maart kreeg het coronavirus ook het wielerpeleton in zijn greep. Een ingekorte Parijs-Nice leek voor lange tijd de laatste koers te worden. Andere wielerwedstrijden die in de maanden nadien ingeroosterd waren, sneuvelden bij bosjes en ook de allergrootste wielerwedstrijd ter wereld, de Ronde van Frankrijk, zag zich genoodzaakt om de wedstrijd uit te stellen.

Begin mei kwam de Internationale Wielerunie UCI op de proppen met een herwerkte, gecondenseerde wielerkalender om het wielerseizoen toch nog enigszins te redden. De onbekende Sibiu Cycling Tour kreeg de eer om eind juli de koers opnieuw op gang te schieten en amper een maand later staat reeds de Ronde van Frankrijk op het menu. Een korte aanloopperiode dus voor de mannen met ambitie en de hamvraag is natuurlijk in hoeverre dat een invloed kan hebben op hun kansen op eindwinst en het koersverloop.

Diesels in het nadeel?

Een extra moeilijkheid was dat elk land met verschillende maatregelen op de proppen kwam zodat iedere renner de coronacrisis anders beleefde. In België en vele andere landen was er sprake van een lockdown, maar niet overal werd die even rigide en strikt toegepast. Veel meer dan kilometers malen op de rollen zat er voor velen dan ook niet in, waardoor vele renners met vraagtekens aan de herstart van het wielerseizoen kwamen en ook onmogelijk konden inschatten waar hun concurrenten stonden.

De weinige koerskilometers en korte aanloop richting Tour zou dus normaal gesproken in het voordeel moeten spelen van renners die bewezen hebben weinig kilometers nodig te hebben om in hoogvorm te geraken. Cru gesteld, zou dat in het voordeel moeten zijn van jongelingen zoals Egan Bernal en Tadej Pogacar, terwijl diesels zoals Tom Dumoulin, Rigoberto Uran en Richie Porte meer tijd nodig hebben. Anderzijds is de Tour de eerste wedstrijd van drie weken en is het dus voor vele renners uitkijken of ze hun vorm drie weken lang kunnen aanhouden. Misschien dat in de vaak doorslaggevende derde week de diesels wel weer komen bovendrijven? In de voorbereiding viel alvast op dat topfavorieten Bernal en Roglic beiden opteerden voor een goed gevuld schema, wat beide renners wel met een aantal fysieke ongemakken aan de start zal doen verschijnen.

Bovendien vielen ook veel traditionele hoogtestages ter voorbereiding van de belangrijkste koers van het jaar in het water, waardoor renners die op hoge hoogte wonen (denken we maar aan de Colombianen) of renners die over een hoogtetent beschikken in het voordeel zouden moeten zijn. Natuurlijk spreken we hier maar over marginal gains, maar net die procenten zouden wel eens de doorslag kunnen geven.

Zorgen mildere temperaturen voor spektakelrace?

In juni en juli moeten de renners meestal afrekenen met een loden zon en - zeker in het gebergte - een aantal plaatselijke regenbuien. Nu la Grande Boucle zich vooral in september afspeelt, zou de hitte toch iets minder moeten spelen. Al lijkt de kans op een zondvloed in het gebergte, zoals die die vorig jaar de 19de etappe danig in de war stuurde, groter. Afwachten hoe de tengere rennerslichamen deze gewijzigde omstandigheden verteren. Wat vaststaat, is dat een Tour afwerken in september voor elk van hen een nieuw gegeven wordt.

Sowieso mogen we ons, in navolging van de Tour van vorig jaar, opmaken voor een waar spektakelstuk. De Ronde van Frankrijk is namelijk voor alle teams de kans om het danig ingekorte seizoen te redden en dus zullen alle renners met het mes tussen de tanden aan de start verschijnen. Laat ons duimen en hopen dat dit ons een spektakelstuk zonder weerga oplevert, met misschien wel een onverwachte eindwinnaar op het podium in Parijs?

Volg de Tour van 29 augustus tot 20 september elke dag live via Sporza op Eén. Voor diepgravende analyses en ander interessant leesvoer kan je voor, tijdens en na de wedstrijd terecht op proximuspickx.be.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top