Hoe wordt het Tourparcours bepaald?

Sport | Het verbluffende parcours van de Ronde van Frankrijk is mede de reden voor het grote succes van de wielerronde die drie weken lang het wereldnieuws beheerst. Het parcours vol bergen en vlaktes verandert elk jaar, maar toch maken enkele klassiekers regelmatig opnieuw hun opwachting. Hoe wordt het parcours echter bepaald? Proximus Pickx geeft je een blik achter de schermen van het beslissingsproces.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het beste traject doorheen het Franse landschap uittekenen zorgt steevast voor veel getob en gepieker. Het parcours moet zowel aantrekkelijk als gevarieerd zijn om de toeschouwers te begeesteren en elk renner de mogelijkheid te geven zich te onderscheiden. Maar terzelfdertijd moeten de zware inspanningen ook gedoseerd worden en genoeg rustdagen worden ingelast om de coureurs niet helemaal uit te persen en het spektakel tot het bittere einde te garanderen.

Deze uitdagende missie wordt elk jaar opnieuw uitgevoerd door de Amaury Sport Organisation (A.S.O.), de organisatie die naast de Tour de France ook nog andere wielerwedstrijden in haar portefeuille heeft. De Ronde levert ons dan wel een intense 21 dagen op, maar de organisatie van de wedstrijd heeft meer weg van een marathon dan van een sprint.

Een ware puzzel

De uitwerking van het parcours gaat reeds twee à drie jaar voor aanvang van de wedstrijd van start. Eens het algemene kader gecreëerd is, lopen de kandidaturen bij de organisatie volop binnen. Elk jaar stellen meer dan 200 steden (waaronder ook buitenlandse) zich kandidaat om een Touretappe te verwelkomen. De concurrentie is dan ook bikkelhard en A.S.O. en koersdirecteur Christian Prudhomme moeten tussen de verschillende dossiers schipperen om de start- en aankomstplaatsen vast te leggen.

Eens die vastliggen begint pas het echte werk, want de verschillende steden dienen natuurlijk met elkaar te worden verbonden. De organisatie zorgt voor een zo aantrekkelijk mogelijk parcours, waarin essentiële punten, aantrekkelijke landschappen en moeilijke obstakels (beklimmingen, kasseien, valleien waar de wind vrij spel heeft, etc.) een hoofdrol spelen.

Het dient echter te worden gezegd dat de organisatie niet helemaal vrij spel heeft in het uitstippelen van het parcours. Ze dient zich namelijk te houden aan enkele dictaten van de Internationale Wielerunie (UCI). Zo mag het totale traject niet langer zijjn dan 3.500 kilometer en mogen er maximum twee etappes zijn die meer dan 220 en minder dan 260 kilometer lang zijn.

Op die manier wordt de puzzel stukje per stukje gelegd. De organisatie aarzelt ook niet om ter plaatse te gaan en met de kaart in de hand een stukje af te leggen om de beste verbindingen te vinden. De Tourstart en de belangrijkste scharnierpunten zijn dan ook meestal al snel bekend, maar het definitieve traject wordt pas een jaar voor aanvang afgeklopt en voorgesteld in oktober.

Afwisseling tussen oude getrouwen en nieuwigheden

Om het parcours uit te stippelen, navigeren Christian Prudhomme en zijn team tussen traditie en innovatie. Zowel fans als renners kijken elk jaar uit naar welke mythische plaatsen de wedstrijd dat jaar zal aandoen. Dat geldt vooral voor de beklimmingen, zoals onder meer de Mont Ventoux, de puy du Dôme, Alpe d'Huez of de Tourmalet: stuk voor stuk oude getrouwen van de Tour. Dit jaar maken onder meer de Grand Colombier en la Planche des Belles Filles opnieuw hun opwachting.

Om echter niet eindeloos rondjes te blijven draaien, zorgt de organisatie elk jaar ook voor een aantal nieuwigheden. Voor de 107de editie viel hun oog op de col de la Loze, dichtbij het skistation van Méribel. Een onbekende klim die spektakel belooft. Deze atypische route, die nog maar iets meer dan een jaar geleden werd afgewerkt, sprong meteen in het oog bij de koersorganisatie die er een blijvertje in ziet.

Als belangrijkse ingrediënt voor het succes van de Tour zal het parcours het toneel zijn van een bittere strijd tussen de renners. Gedurende drie weken zullen ze de mogelijkheid hebben om hun talent te tonen en hun limieten te verleggen op een wegdek dat eigenlijk maar één ding wil: vibreren op het ritme van de pedaalslagen.

Volg de Tour van 29 augustus tot en met 20 september op de voet bij Sporza op Eén. Voor en na de etappe kan je bij Proximus Pickx terecht voor interessante analyses en voorbeschouwingen!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top