Wordt de Tour een tweestrijd tussen Bernal en Roglic?

Twee namen worden met stip genoteerd als er gepolst wordt naar de topfavoriet voor de eindzege in de Tour: Egan Bernal en Primoz Roglic. Enkele dagen voor de Tourstart analyseert Proximus Pickx wie van beide kemphanen het best geplaatst is om op het hoogste schavotje te eindigen in Parijs. Of gaat een derde hond met het been lopen?

De laatste voorbereidingswedstrijden richting Tour de France hebben her en der voor wat ongemakken en onzekerheden gezorgd, maar hebben ons ook enkele belangrijke zaken geleerd in aanloop naar de 107de editie van de Ronde van Frankrijk. Vooraf keken vele analisten uit naar "het duel der drietanden" tussen de armada's van Ineos en Jumbo-Visma, maar de afgelopen dagen bleek dat die analyse de prullenmand in mocht. De tamelijke verrassende niet-selecties van Christopher Froome en Geraint Thomas (Ineos), beiden uit vorm, en de blessure van Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) hebben de hiërarchie bij beide teams danig verduidelijkt. In die mate zelfs dat velen zich nu verwachten aan een tweestrijd tussen Egan Bernal (Ineos) en Primoz Roglic (Jumbo-Visma).

Heeft Roglic te vroeg gepiekt?

Vijf zeges in negen koersdagen. Sinds de herstart verkeert Primoz Roglic in hoogvorm. De Sloveen leek dan ook de grote favoriet op de eindwinst totdat een valpartij in de voorlaatste etappe van de Dauphiné het feestje kwam verbrodden en hem tot een opgave dwong. Het valt dus af te wachten of hij bij de Tourstart in Nice over zijn volledige krachtenarsenaal zal kunnen beschikken.

In de laatste wedstrijden stak de winnaar van de Vuelta van vorig jaar met kop en schouders boven zijn rivalen uit. Het is dan ook maar de vraag of Roglic die hoogvorm kan doortrekken tot en met eind september. Een vormdipje in de derde week, waar de Tour gewoontegetrouw in een definitieve plooi wordt gelegd, zou hem wel eens de das kunnen omdoen.

Het indrukwekkende Nederlandse achttal zou wel moeten kunnen profiteren van hun overtal. Naast Roglic belooft namelijk ook Tom Dumoulin een te duchten klant te worden. Na meer dan 400 dagen zonder koers, zit de vorm bij de winnaar van de Giro van 2017 in een stijgende lijn. Afhankelijk van de wedstrijdomstandigheden zou zijn rol van schaduwkopman wel eens zijn vruchten kunnen afwerpen.

Bernal als enige kopman

De grootste concurrent en uitdager van Primoz Roglic lijkt echter Egan Bernal te worden. Voor de eerste keer komt de Colombiaan aan de start met een volledige ploeg in zijn dienst, wat zijn zelfvertrouwen zeker een boost zal geven.

Maar de uittredende winnaar liet niet meteen een onvergetelijke indruk na in de Dauphiné en moest de laatste weken meer dan hem lief was achtervolgen op de Sloveen. Met een opspelende rug nam Bernal ook het zekere voor het onzekere en stapte hij af in de Dauphiné. Die paar dagen extra rust zouden hem moeten toelaten om 100% te zijn aan de start van de Tour en mee te strijden om de eindzege.

Thibaut Pinot en Nairo Quintana als voornaamste outsiders

Maar misschien kan de rivaliteit tussen beide kemphanen wel in het voordeel spelen van een outsider? Thibaut Pinot (Groupama - FDJ) etaleerde in de Dauphiné zijn hoogvorm door net naast de eindwinst te grijpen. Op 30-jarige leeftijd lijkt de Fransman een serieuze kanshebber op een podiumplaats in Parijs, wat zijn eerste podium zou zijn sinds zijn derde plaats in 2014. Het valt wel af te wachten of de klimmer deze keer ongeschonden door de derde Tourweek geraakt, een week die hem de afgelopen jaren al vaker parten heeft gespeeld. Het parcours, met slechts één tijdrit met aankomst op la Planche des Belles Filles, is alvast op zijn maat gemaakt.

Het vele klimwerk in deze 107de Tour zou ook ene Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) als gegoten moeten zitten. Na een spectaculair seizoensbegin houdt de Colombiaan zich sinds de herstart in de luwte op. Wees er echter maar zeker dat hij stilaan opnieuw naar zijn hoogvorm toewerkt. In de laatste etappe van de Dauphiné moest hij echter ook opgeven met een pijnlijke knie. Als hij al zijn krachten hervindt, zou hij de Tour opnieuw van spektakel moeten kunnen voorzien en mag hij opnieuw een podiumplaats in Parijs ambiëren.

Al valt het af te wachten wat het jonge Sloveense toptalent Tadej Pogacar (UAE Emirates) vermag in zijn allereerste Tour. Misschien zorgt hij wel voor de verrassing?

Wie de 107de Tour op zijn palmares mag bijschrijven, kan je van 29 augustus tot en met 20 september ontdekken bij Sporza op Eén. Voor en na de etappe kan je bij Proximus Pickx terecht voor interessante analyses en voorbeschouwingen!

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?