Wie kroont zich tot koning van de sprint in de 107de Tour de France?

Na de jarenlange hegemonie van spurtbommen zoals Mark Cavendish en Marcel Kittel is het sprintersgild de laatste jaren diverser geworden. Elk jaar verdelen de heren sprinters de etappezeges netjes onder elkaar en dus wordt het ook in deze atypische Tour uitkijken naar welke renner zich tot de ultieme sprintkoning mag kronen.

Vanaf 29 augustus is het eindelijk opnieuw zo ver. Tot en met 20 september kunnen de wielerliefhebbers zich vergapen aan de jaarlijkse hoogmis van het wielrennen: de Tour de France. Dit jaar krijgen de renners een Tour op maat voor de klimgeiten voorgeschoteld, met 8 bergritten en 3 geaccidenteerde etappes. Neem daar nog de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles op de voorlaatste dag bij en je komt uit op 8 à 9 vlakke etappes waar de sprinters hun snelle benen kunnen tonen.

Dat wil echter niet meteen zeggen dat we ook 9 massasprints te zien zullen krijgen. Zo kan de wind bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen in de zevende etappe van Millau naar Lavaur en enkele dagen later van Île d’Oléron naar Île de Ré. Bovendien mogen de sprintersploegen zich natuurlijk ook niet laten verrassen door aanvallers. Welke ploegen zullen het vuile werk in aanloop naar de massaspurt moeten opknappen en naar wie wordt het dan uitkijken om het af te maken?

Belgische treintjes moeten voor successen zorgen

Wat opvalt bij een analyse van het voorlopige deelnemersveld, is dat maar twee teams met een echte sprinttrein aan de start verschijnen in Nice. Niet toevallig zijn dat de twee Belgische WorldTour-ploegen Deceuninck - Quick Step en Lotto Soudal, want die hebben met respectievelijk Sam Bennett en Caleb Ewan ook twee van de grootste spurtbommen in hun rangen.

Voor de Ierse kampioen wordt de Tour het moment van de waarheid. Na jarenlang de Ronde van Frankrijk links te moeten hebben laten liggen bij BORA-hansgrohe, speelde de wil om op het hoogste toneel te schitteren mee een rol in zijn overstap naar Deceuninck - Quick Step. Zijn zegetotaal van vier stuks zal Bennett maar al te graag verder aandikken met zijn allereerste etappezege(s) in de Tour. Daarvoor kan hij rekenen op een mooi treintje, met naast de ervaren lead-out Michael Mørkøv, ook nog onder meer tempobeul Tim Declercq, Zdenek Stybar, Bob Jungels en Kasper Asgreen in steun.

De grootste concurrentie zou Bennett wel eens mogen verwachten vanuit dat andere Belgische kamp. Met drie zegeruikers was de Australische pocketsprinter Caleb Ewan vorig jaar de zegekoning in zijn allereerste Tour de France. Ewan is erop gebrand om dat kunststukje dit jaar nog eens over te doen, zeker nu Lotto Soudal er tot op heden een vrij grijs seizoen heeft opzitten. In zijn zoektocht naar etappezeges kan de kleine Australiër onder meer rekenen op een treintje met Roger Kluge, John Degenkolb en Jasper De Buyst.

Sagan en Viviani willen ook graantje meepikken

Enkel de twee Belgische deelnemende ploegen komen met een sprinttreintje voor de dag, maar dat wil niet zeggen dat ook andere teams hun snelste beentje niet zullen voor zetten in de Tour. Zo zal Peter Sagan, in de zoektocht naar zijn achtste groene trui, ook wel gretig meespelen in de massasprints en rekent Cofidis op de snelle benen van Elia Viviani. Voor beide renners een beetje het moment van de waarheid, want tot op heden hebben ze er nog geen succesvol seizoen opzitten.

Naast deze vier tenoren is het voorts ook nog onder meer uitkijken naar wat Wout van Aert in zijn huidige hoogvorm vermag, maar hij zal zich vermoedelijk voornamelijk moeten wegcijferen voor zijn kopmannen Primoz Roglic en Tom Dumoulin. Voorts wordt het sprintersgild verder onder meer vertegenwoordigd door Luka Mezgec (Mitchelton-Scott), Jasper Stuyven (Trek-Segrafredo) en Alexander Kristoff (Team UAE).

Wie zich tot koning van de sprint kroont kan je van 29 augustus tot en met 20 september elke dag lang volgen bij Sporza op Eén. Voor en na de etappe kan je bij Proximus Pickx terecht voor interessante analyses en voorbeschouwingen!

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?