LGBTQ-special: dat is Pride vieren in september

Films | De Pride Month in juni, waarin er extra wordt gefocust op het bewustzijn rond seksuele geaardheid en genderidentiteit, ligt ondertussen al even achter ons. Maar dat is niet de enige maand waarin de LGBTQ+-gemeenschap gevierd wordt, want in september brengt Proximus Pickx de LGBTQ+-special. Allemaal films waarin de gemeenschap achter de regenboogvlag centraal staat en deze lijst licht alvast een tipje van de sluier op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Girl

De balletwereld is hard, maar voor Lara Verhaegen is haar eigen leefwereld dat ook. Alle dromen van de 15-jarige transvrouw lijken in vervulling te gaan eens ze wordt toegelaten tot de Koninklijke Balletschool van Antwerpen. Carrière maken in een discipline die zo hard vasthoudt aan het stereotype beeld van een vrouw is echter niet evident voor iemand die geboren werd in het verkeerde lichaam. De hormonen slaan niet zo snel aan als Lara hoopte en haar klasgenoten vernederen haar omwille van haar lichaam, dus besluit de jonge vrouw het heft in eigen handen te nemen.
 
‘Girl’ is een Belgische film uit 2018, geschreven en geregisseerd door Lukas Dhont. Hij liet zich inspireren door het leven van Nora Monsecour, een transvrouw en danseres die wordt gespeeld door Victor Polster.

Io Sono L’amore

De rijke familie Recchi lijkt het allemaal voor elkaar te hebben. Ze zijn een deftige familie van textielfabrikanten met een smetteloze reputatie, maar tijdens een diner voor de verjaardag van de vader komen er barsten in hun conservatieve perfectie. De zoon verloor eerder die dag zijn plek als opvolger in het familiebedrijf aan de onbekende Antonio, die tijdens het diner de vrouw des huizes van haar sokken blaast. Terwijl de twee een affaire beginnen komt ook aan het licht dat één van de dochters lesbisch is, terwijl dat een geheim had moeten blijven.
 
Het romantische drama ‘Io Sono L’amore’ werd geregisseerd door Luca Guadagnino en is het eerste deel van zijn ‘Desire-trilogie’. De twee opvolgers zijn ‘A Bigger Splash’ en ‘Call Me By Your Name'.

Dallas Buyers Club

De aidscrisis van de jaren ’80 is een donker moment in de geschiedenis van de LGBTQ+-gemeenschap, 98% van de slachtoffers waren homoseksuele mannen. De film vertelt het verhaal van Ron Woodroof, een aidspatiënt die in het midden van de jaren '80 werd gediagnosticeerd toen er nog niet genoeg onderzoek was gedaan naar hiv/aidsbehandelingen. De ziekte werd niet begrepen en gestigmatiseerd als ‘homoziekte’. Woodroof smokkelde niet-goedgekeurde medicijnen naar Texas voor de behandeling van zijn symptomen, en richtte de ‘Dallas Buyers Club’ op om ze ook aan andere slachtoffers uit te kunnen delen.  
 
Matthew McConaughey nam de hoofdrol van dit waargebeurde verhaal voor zijn rekening. Voor de rol van Woodroof kreeg hij de Oscar voor Beste Acteur in 2014.

Eastern Boys

Liefde overwint alles, maar de relatie van Daniel en Marek in deze Franse dramafilm staat echt voor hete vuren. De twee ontmoeten elkaar wanneer Daniel de mannelijke prostituee Marek oppikt aan het station Gare du Nord in Parijs. De mannen beleven de nacht van hun leven maar worden ’s ochtends gewekt door een Oost-Europese bende die zijn appartement leegrooft. Marek werkt voor de bende, onder leiding van ‘le boss’, maar kan Daniel niet uit zijn hoofd zetten. De twee beginnen een relatie, maar Marek is nog lang niet van ‘le boss’ af.
 
‘Eastern Boys’ werd geregisseerd door Robin Campillo en kwam uit in 2013. Hij werd genomineerd voor drie Césars.

La Vie d’Adèle

De 17-jarige Adèle denkt te weten hoe de wereld in elkaar zit: meisjes ontmoeten jongens en dromen van ware liefde. Tot haar ideaalbeeld aan diggelen gaat wanneer ze Emma ontmoet, een ouder meisje met kort blauw haar. Het is liefde op het eerste gezicht en ze kunnen gedurende lange tijd niet meer zonder elkaar, tot hun compleet verschillende levensdoelen hen uit elkaar beginnen te drijven. De zweverige artieste Emma en de nuchtere lerares Adèle kunnen hun relatie niet op de rails houden, en vooral voor Adèle heeft dat grote gevolgen.
 
‘La Vie d’Adèle’ is gebaseerd op een stripverhaal van Julie Maroh: ‘Le bleu est une couleur chaude’. De film won een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes in 2013.


Je vindt de LGBTQ+-selectie terug in de op aanvraag-catalogus, die vanaf nu ook online raadpleegbaar is! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top