Union wint openingsmatch bij Deinze en zorgt zo meteen voor een primeur

Sport | KMSK Deinze is er niet in geslaagd om de drie punten thuis te houden bij haar rentree in het profvoetbal. De Oostvlamingen gingen met 0-2 de boot in tegen Union Sint-Gillis ondanks een numerieke meerderheid in 1/3 van het duel. Union zette meteen de puntjes op de 'i' en is vanzelfsprekend de eerste leider.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In een evenwichtige eerste helft had Mertens de score moéten openen voor Deinze, maar het was Fixelles die het eerste doelpunt van het nieuwe seizoen voor zijn rekening nam. De aanvaller anticipeerde goed op een voorzet van Hamzaoui en kopte de 0-1 op het scorebord. Die Hamzaoui werd op het uur wel bijna de antiheld door een tweede gele kaart te pakken. Alleen was Deinze niet meer bij machte om de sterke Uniondefensie nog in verlegenheid te brengen. Nielsen zorgde vanop vrijschop zelfs nog voor 0-2 en zorgde zo mee voor een primeur in 1B.

Eerste uitzege

Het is namelijk de eerste keer dat een uitploeg de openingsmatch kan winnen. In het eerste seizoen van 1B eindigde de opener op 2-2 (KSV Roeselare - Lierse SK) en alle daaropvolgende openingsduels werden allemaal gewonnen door de thuisploeg.

2016 - 2017: KSV Roeselare - Lierse SK: 2-2
2017 - 2018: Beerschot-Wilrijk - Union SG: 3-0
2018 - 2019: Lommel SK - Union SG: 1-0
2019 - 2020: Beerschot VA - Sporting Lokeren: 1-0

Belgen en nieuwkomers

Toch verdient SK Deinze ook een pluim, want de promovendus begon het seizoen met maar liefst negen Belgen in de basis. Enkel Le Postollec en Dansoko bezitten een andere nationaliteit. Sterk, maar zeker geen record. Lommel SK startte in 2018-2019 al een keertje met 11 Belgen in de basis. Een schril contrast met Union, waar acht van de elf titularissen een buitenlands paspoort hebben. Hamzaoui, François en Fixelles waren dus in de minderheid.

Nog opvallend... bij Deinze stonden amper twee nieuwkomers in de basis (Blondelle en Dansoko) terwijl Felice Mazzu bij Union meteen vijf nieuwkomers aan de aftrap bracht (Moris, Burgess, François, Lapoussin en Undav). Drie daarvan lagen vorig seizoen nog onder contract bij Excelsior Virton.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top