Na een kleurrijk regulier seizoen wordt het vanaf vanavond pas echt menens met de start van de play-offs van het LEC. De inzet van de play-offs: een ticket voor het wereldkampioenschap. Er zijn nog maar drie beschikbare plaatsen aangezien Rogue het eerste team is dat zijn ticket voor de jaarlijkse League Of Legends-mis veilig stelde. Rogue is trouwens het allereerste team uit een officiële competitie dat daarin slaagde. De strijd om de resterende slots belooft hevig te zijn en gaat vandaag van start.

Het Duitse mirakel

© Schalke 04

De eerste wedstrijd van deze eerste ronde zal er een zijn tussen twee Duitse teams, twee teams die van ver komen… SK Gaming eindigde als voorlaatste in de spring split vooraleer het team twee wijzigingen doorvoerde om het zomersegment mee aan te vangen. Jenax, mid laner van de Duitse club in de voorjaarssplit, positioneerde zich opnieuw op de bovenste lane in plaats van Sacre en Zaze verving Jenax op zijn vorige positie. De bot lane bleef onveranderd en gezien het seizoen dat SK Gaming heeft gespeeld, is dat een goede beslissing gebleken.

Crownshot, die zich aan het einde van het lentesegment al had laten zien, bevestigde de hoop die op hem was gevestigd. Hij werd namelijk zeven keer gekroond tot MVP in de wedstrijden die hij speelde, net iets minder vaak dan Caps, de meest succesvolle speler in deze categorie tijdens de zomersplit. Ook al heeft SK gaming wat wapens om iets te laten zien, ze spelen deze vrijdag tegen het mirakelteam van het einde van het seizoen met de beste balans in de tweede helft van het reguliere seizoen: Schalke 04.

Hoe kunnen we de ongelooflijke eindspurt van Schalke 04 richting een play-offplek negeren als we het over deze wedstrijd hebben? De club had na week vijf, toen de club slechts één keer had gewonnen en tien keer had verloren, minder dan 2% kans om zich te kwalificeren voor de play-offs van het zomersegment. Nadien haalden de partners van Gilius een ongezien niveau en zeven overwinningen op rij, inclusief winst tegen zwaargewichten uit de competitie zoals G2, Fnatic en Mad Lions.

Abbedagge was een van de grote architecten van deze verrassende comeback. Voor de rest is het moeilijk om te wijzen op andere individuen binnen dit team, ondanks de zeer mediatieke persoonlijkheid van Gilius. Het feit dat het Duitse team enorm goed op dreef is en in de loser bracket zit, kan voor angst zorgen bij meer dan één team. De tegenstand zal klaar moeten zijn voor zeer moeilijke wedstrijden in dit deel van de boom. De onrustige nachten zijn terecht als je weet dat het WK League of Legends een verre droom wordt in het geval van een nederlaag tegen Odoamne’s teamgenoten.

De Spaanse clasico

© LCS

De eerste halve finale van de winner bracket, die dit weekend zal plaatsvinden, wordt een strijd tussen twee Spaanse teams die elkaar zeer goed kennen ondanks een korte gedeelde geschiedenis in het LEC. We hebben het natuurlijk over G2 Esports en Mad Lions. Voor de eerstgenoemde verliep het reguliere seizoen moeilijk. Uiteindelijk bleef de niet-kwalificatie voor de play-offs slechts een nare droom.

Caps heeft er alles aan gedaan om zijn team naar deze fase van de competitie te brengen. Hij is de speler die de meeste ‘man van de match’-nominaties heeft ontvangen gedurende de hele zomersplit. Perkz bleef helaas tijdens een groot deel van het seizoen een schaduw van zijn vroegere ik. Je kan het hem echter moeilijk kwalijk nemen als je weet dat hij onlangs werd getroffen door een sterfgeval in de familie. Ook Mikyx, die ver onder zijn niveau van in het lentesegment bleef, heeft niet veel geholpen. De partners van Jankos zitten nu echter toch in de play-offs. Gezien hun ervaring zou het onverstandig zijn om deze veteranen van de competitie te onderschatten, vooral omdat de Mad Lions het seizoen in slechte vorm hebben beëindigd.

Na een geweldige start van de zomersplit met negen overwinningen en slechts twee nederlagen op de eerste vijf speeldagen kenden de partners van Humanoid een veel moeizamer einde van het seizoen. Tussen de zesde en laatste week van het seizoen won de Spaanse club slechts drie wedstrijden en verloor het vier keer. Nog zorgwekkender is dat in die moeilijkere periode het Iberische team verloor van teams met een slechte staat van dienst in het LEC, met name Team Vitality.

Deze slechte prestatie kan deels verklaard worden door de minder grote invloed die Mad Lions-jungler Shad0w heeft op de rest van zijn team. Maar Mad Lions zou zomaar de scalp kunnen nemen van G2 Esports, zoals het team dat deed in de play-offs in het voorjaar. Caps en zijn teamgenoten mogen de bende van Orome dus zeker niet onderschatten.

De wedstrijd die Fnatic vreest

© Fnatic

Na een matig seizoen voor Fnatic slaagden de teamgenoten van Rekkles erin om op de laatste dag van het kampioenschap hun plaats in de play-offs veilig te stellen, ondanks de dreiging van verschillende teams. Hun kansen om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap zullen afhankelijk zijn van het spelniveau van bepaalde individuen. Bwipo, bijvoorbeeld, toonde geen geruststellend gezicht gedurende de hele zomersplit, hoewel zijn niveau de laatste weken van de competitie wat hoger lag.

Met uitzondering van Selfmade hebben alle andere Fnatic-spelers zwakke momenten gekend tijdens het kampioenschap. De Engelse jungler leek soms nogal eenzaam op de Summoner’s Rift. De veteranen van de League of Legends-scene zijn echter gewend aan wedstrijden met hoge intensiteit. Rogue, dat in het reguliere seizoen verrassend genoeg op de eerste plaats eindigde, zal hier rekening mee moeten houden. Het Fnatic van de play-offs kan een heel ander gezicht tonen dan dat van in de eerste kampioenschapshelft.

Rogue heeft echter alle kaarten in handen om de partners van Nemesis te verslaan. Inspired en co kunnen de confrontatie zonder druk afwerken omdat ze al verzekerd zijn van een plaats op de League of Legends World Championships. Als er in twee weken tijd niets is veranderd, zal Rogue ernstige problemen opleveren voor Fnatic, temeer omdat ze volledig vrij kunnen spelen, wat niet het geval zal zijn voor Rekkles en Co.

Met de play-offs in aantocht blijft de inzet voor de betrokken teams hoog. Vijf teams zijn nog in de running voor drie WK League of Legends-tickets. In tegenstelling tot de Noord-Amerikaanse tegenhanger wordt verwacht dat in Europa alle wedstrijden spannend zullen zijn, of het nu gaat om de winner bracket of de loser bracket. In die laatste wacht Schalke 04 in de schaduw. De teams die verliezen in de eerste ronde van de halve finales zullen moeten opletten, want het lot kan hen treffen en het einde van het seizoen kan er sneller komen dan verwacht.

© LCS