Tour 2020: welke topteams azen op eindwinst en wie zijn de Belgen in het peloton?

Sport | Op zaterdag 29 augustus is de meest geanticipeerde rittenkoers van dit verhakkelde wielerseizoen aangebroken: de Tour de France, editie 107. Een langgerekte hoogmis voor wielerliefhebbers, die meer dan ooit snakken naar rennerszweet op hun scherm na het tergende oponthoud door de coronaperikelen. Proximus Pickx fileert de sterkste teams uit het peloton en licht de Belgen uit die aan de start van het Tour-circus verschijnen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

INEOS: de grote uitdager van Jumbo-Visma
 
Iedereen verwacht een clash tussen INEOS, dat met een verrassende selectie op de proppen kwam zonder ex-winnaars Chris Froome en Geraint Thomas in de rangen, en Jumbo-Visma. De uitval van Froome en Thomas hoeft geen slechte zaak te zijn voor de spankracht van de Tour: met een INEOS op volle oorlogssterkte was het team wellicht te dominant geweest en zouden er allianties gesmeed worden met concurrent Jumbo-Visma om de koers naar hun hand te zetten. 
 
De nieuwe speerpunten bij INEOS zijn Egan Bernal en zijn generatiegenoot Pavel Sivakov als schaduwkopman. Bernal won vorig jaar als eerste Colombiaan ooit de Tour, op zijn 22ste nota bene. Na de coronaquarantaine verkeerde hij al snel in de winning mood met eindwinst in de Route d’Occitanie, een vierdaagse rittenkoers in Zuid-Frankrijk met een paar pittige Pyreneeënetappes. De week nadien finishte de Colombiaanse berggeit als tweede na Primož Roglic in Tour de l’Ain, en twee weken geleden gooide hij op twee dagen van het einde van de Dauphiné de handdoek in de ring door rugklachten. Er zijn dus wat vragen rond zijn vormpeil in de laatste rechte lijn naar de Tour, maar hoe dan ook kan de kopman steunen op een ervaren team en op zijn luitenant Sivakov, die in januari nog het jongerenklassement in de Tour Down Under won.

Jumbo-Visma: de topfavoriet
 
Met kopmannen Primož Roglic en Tom Dumoulin lijkt Jumbo-Visma over de beste papieren te beschikken met het oog op eindwinst. De Sloveen viel net naast het podium in 2018, maar is sinds de herstart van het wielerseizoen outstanding. In juni pakte hij de titel op de weg in zijn geboorteland en finishte als tweede in de tijdrit. Hij domineerde de Tour de l’Ain met twee ritwinsten in drie etappes en kon zich moeiteloos meten met Egan Bernal (Team Ineos) en Nairo Quintana (Arkéa-Samsic). In de Dauphiné liep hij een tweede ritwinst op rij mis door een val in de vierde etappe, waarna hij de koers verliet – meer uit voorzorg dan uit noodzaak, suste het team. 
 
Zijn ploeggenoot Dumoulin reed de Dauphiné zonder kleerscheuren uit en eindigde comfortabel in de top 10 – de ideale voorbereiding. De Nederlandse winnaar van de Giro 2017 groeide zichtbaar naar zijn beste vorm toe, en zou weleens een te duchten outsider kunnen zijn voor eindwinst in de Tour. Hij laat niet snel in zijn kaarten kijken, maar met zijn huidig vormpeil zou alles lager dan een top tien-plaats een teleurstelling zijn.
 
Steven Kruijswijk tot slot, die vorig jaar derde eindigde in het eindklassement van de Tour, stelde zich in de Tour de l’Ain nog ten dienste van Roglic en leek op weg om als derde kopman aan de start te komen in Nice op 29 augustus, maar een schouderbreuk na een val in de Dauphiné maakte een kruis over de Tour-ambities van de 33-jarige Nederlander. De Giro is nu zijn eerstvolgende doel.

Arkéa-Samsic: sterren staan gunstig voor Quintana
 
Met kopman Nairo Quintana zou Arkéa-Samsic weleens de derde hond kunnen zijn die met eindwinst gaat lopen. De Colombiaan eindigde in 2013 en 2015 als runner-up en is nu meer dan ooit gebrand om eindelijk in de gele trui over de streep te bollen in Parijs. Zijn jaar begon alvast uitstekend met eindwinst in de Tour de la Provence en de Tour du Var en ritwinst in Parijs-Nice. De herneming van het wielerseizoen verliep minder gunstig: hij kreeg af te rekenen met kniepijn na een aanrijding op training begin juli, waardoor hij moest opgeven in de Dauphiné.
 
Kniepijn of niet: Quintana lijkt de best geplaatste renner om te profiteren van de tweestrijd tussen INEOS en Jumbo-Visma. De Tour-ploeg van Arkéa-Samsic is dan ook integraal rond hem gebouwd. De klimcapaciteiten van Quintana in acht genomen, is deze editie wellicht zijn beste kans tot nu toe om de Tour op zijn palmares te zetten.

De Belgen op de startlijst

Er is nog geen zicht op het volledige deelnemersveld omdat enkele teams hun Tour-selecties nog moeten bekendmaken. Wat de Belgische vertegenwoordiging in het Tour-peloton betreft, zijn volgende tien namen reeds bevestigd op de startlijst.
 
Lotto-Soudal: Thomas De Gendt, Frederik Frison, Philippe Gilbert, Steff Cras en Jasper De Buyst
 
Gilbert mikt op ritwinst met zijn specialiteit: aankomsten bergop. De Buyst zal als aanjager fungeren voor de sprint en zo sprintkopman Caleb Ewan naar de ritzege trachten te leiden. In de heuvelritten en bergetappes zullen Frison, De Gendt, Gilbert en Cras hun kans op ritwinst mogen wagen.
 
Jumbo-Visma: Wout Van Aert
 
Van Aert reed vorig jaar een beresterke Tour, met ritwinst in een sprintersetappe als hoogtepunt, maar kwam zwaar ten val in de tijdrit en moest opgeven. Dit jaar wierp hij zich op als één van de meesterknechten bij Jumbo-Visma. Als hij over dezelfde benen als vorig jaar beschikt, is ritwinst niet uitgesloten.
 
CCC: Van Avermaet
 
Voor het Poolse CCC mikt Olympisch kampioen Greg van Avermaet op zijn derde etappezege in een Tour. Zijn laatste dagzege in de Ronde van Frankrijk dateert van zijn boerenjaar 2016, en dus is de honger groot. De Flandrien zal vooral de heuvelritten aanstippen op de agenda. Serge Pauwels is niet opgenomen in de Tour-selectie van CCC.
 
Deceuninck-Quickstep: Dries Devenyns
 
De 37-jarige Leuvenaar zal in zijn vijfde Tour-deelname een dienende rol vervullen. Zeker op heuvelachtige parcoursen en in het middengebergte kan Devenyns de broodnodige hand-en-spandiensten verlenen en het vuile werk opknappen.
 
Sunweb: Tiesj Benoot
 
De jonge Gentenaar is één van de speerpunten van Team Sunweb en mikt op ritwinst.
 
AG2R: Oliver Naesen
 
De ex-Belgische kampioen zal in de vlakke en heuvelachtige ritten als meesterknecht fungeren voor kopman Bardet.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top