De 'Corona Champions League' charmeert door stunts en nieuw format

De Champions League 2019/2020 zit erop na een wel heel speciale jaargang. De afgelopen weken werd deze editie van het kampioenenbal in een ander jasje gestoken, vanwege de coronacrisis. Er valt wel wat te zeggen voor deze formule.

De wedstrijden vonden vanaf de kwartfinales plaats in Portugal, op neutraal terrein, en er was geen heen- en terugwedstrijd. Een 'good old' knock-outsysteem in één wedstrijd en dat wist wel te charmeren.

Over twee wedstrijden vielen er de afgelopen jaren immers steeds minder verrassingen te noteren en elk jaar kregen we bijna dezelfde ploegen in de eindfase van de Champions League te zien. Uiteraard zagen we dan topwedstrijden met ook het nodige spektakel, maar voorspelbaarheid is in geen enkele sport leuk.

Lyon, Leipzig en Atalanta bekoren

Deze editie was héél anders. De kwartfinales stonden bol van de verrassingen. Spektakelploeg Atalanta schakelde ei zo na PSG uit, Olympique Lyon stuntte bij Juventus, Bayern München vernederde FC Barcelona en RB Leipzig stuurde Atlético Madrid naar huis. Er werd minder gerekend, wat nog al eens het geval is als er uit- en thuiswedstrijden worden gespeeld, en dat kwam het spektakel ten goede.

In de halve finales waren er geen verrassingen, maar we zagen wel vier ploegen die voluit hun kans gingen en daardoor waren het best open partijen met veel kansen. PSG en Bayern waren met hun surplus aan klasse - Neymar, Mbappé, Lewandowski, Gnabry & co - echter te sterk voor RB Leipzig en Lyon.

Fans kunnen nieuw format wel smaken

Veel fans waren alvast tevreden over deze editie, die een beetje deed denken aan een WK. Tot op heden zijn er geen plannen van de UEFA om het anders te gaan aanpakken en de kans lijkt zeer klein dat de grootmachten dit ‘nieuwe’ format zien zitten.

Ploegen als Juventus, Real Madrid en andere superclubs willen op termijn immers naar een ‘Super League’ gaan, waar de grootmachten een competitie onder elkaar gaan spelen. Money rules the game. Zij zijn geen voorstander van stunts à la Lyon, RB Leipzig, Atalanta & co, waardoor ze vele miljoenen zien wegvloeien. De neutrale voetbalfan daarentegen…

UEFA Champions League

Bekijk alles
Top