Vijf legendarische Champions League-finales: van de triomf van Man Utd tot het drama van AC Milan

Sport | Met PSG-Bayern München staat er een geweldige affiche op het programma in de Champions League. Uiteraard hoopt iedereen op een legendarische finale met veel spektakel. In 1993 zag de Champions League het levenslicht, nadat het voordien als Europacup I door het leven ging. Er vonden al 27 finales plaats in de Champions League en daar zaten enkele pareltjes tussen. Proximus Pickx ging even terug in de tijd en haalde vijf geweldige finales nog eens vanonder het stof.

Door Pickx

Deel dit nieuws

AC Milan-FC Barcelona 4-0 (1994)

In Athene was Barça de grote favoriet. Trainer Johan Cruijff had toppers als Hristo Stoichkov, Romario, Ronald Koeman, Pep Guardiola, José Mari Bakero en anderen in zijn rangen, maar zij kregen die dag voetballes van de machine van Fabio Capello. AC Milan overklaste de Catalanen met kleppers als Zvonomir Boban, Marcel Desailly, Dejan Savicevic en Paolo Maldini en won met 4-0.

De partij was al na een uur beslist. Daniele Massaro had Milan voor de rust al op 2-0 gebracht en nog voor het uur stond de eindstand op het bord nadat Savicevic en Desailly ook scoorden. AC Milan speelde in die periode drie jaar op de rij de finale, maar verloor er twee met 1-0 van Olympique Marseille en Ajax.

Manchester United-Bayern München 2-1 (1999)

Bayern was die avond in Camp Nou heer en meester op het veld, maar de 0-1 van Mario Basler was een linke voorsprong. Stefan Effenberg & co kregen kansen om verder uit te lopen, maar ze misten die. Man Utd had in die periode met David Beckham, Andy Cole en Dwight Yorke aanvallend heel wat talent, maar met Teddy Sheringham en vooral Ole Gunnar Solskjaer hadden ze nog meer buskruit achter de hand.

Solskjaer, die vanwege zijn onschuldig en jong gezicht ‘babyface’ werd genoemd, was een geweldige invaller die bijna altijd scoorde. De trofee leek naar Bayern te gaan, want na 90 minuten stond het nog altijd 0-1. In amper twee minuten wisten invallers Sheringham en Solskjaer de score alsnog om te zetten naar 2-1 en tot op de dag vandaag is dit nog altijd de gekste slotfase uit de historie van de Champions League. Een trauma voor Bayern, een iconische avond voor Man Utd.

FC Porto-AS Monaco 3-0 (2004)

Ene José Mourinho zorgde zestien jaar geleden voor de laatste zege van een club uit een ‘kleine’ competitie. In deze onuitgegeven finale waren de Portugezen, die een jaar daarvoor onder leiding van Mourinho ook de Europa League wonnen, veel te sterk voor Monaco.

Carlos Alberto, Deco en Dmitri Alenichev zorgden voor de makkelijke overwinning. Didier Deschamps (trainer van AS Monaco) droop af in Gelsenkirchen en de troepen van Mourinho zegevierden. Het was die avond dat de wereld José Mourinho ontdekte. Het grote begin van een zeer straffe trainerscarrière en in 2010 won 'The Special One' met Inter de 'beker met de grote oren'.

Liverpool-AC Milan 3-3, 3-2 na strafschoppen (2005)

Het ervaren AC Milan stond bij de rust 0-3 voor na goals van Paolo Maldini en Hernan Crespo (twee keer). Een saaie tweede helft leek in de maak, maar niet was minder waar. Ondanks de aanwezigheid van kleppers als Andrea Pirlo, Kaka, Alessandro Nesta, Andriy Shevchenko, Clarence Seedorf en anderen verloren de Italianen de pedalen.

Na de rust wist Liverpool van minuut 54 tot minuut 60 drie keer te scoren via Steven Gerrard, Vladimir Smicer en Xabi Alonso. Een sensationale terugkeer en daardoor kregen we strafschoppen. De comeback was helemaal een feit, toen de Engelsen die strafschoppenserie met 3-2 wisten te winnen. Een glansrol voor doelman Jerzy Dudek. Een terugkeer die nog nooit eerder was gezien in een Champions League-finale. Twee jaar later nam AC Milan wel wraak door in de finale Liverpool met 2-1 naar huis te sturen.

Real Madrid-Atlético Madrid 4-1 n.v. (2014)

Voetbalminnend België was die dag voor Atlético Madrid, dat met Thibaut Courtois en Toby Alderweireld twee Belgen in de kern had. Courtois stond in de basis, Alderweireld viel uiteindelijk in. Atlético leek te gaan zegevieren nadat Diego Godin de 0-1 had gescoord.

Real zag af en vond geen opening, maar Sergio Ramos scoorde in de 93ste minuut de gelijkmaker. Atlético was helemaal van slag en kreeg in de verlengingen nog drie treffers om de oren. Gareth Bale, Marcelo en Cristiano Ronaldo wisten allen Courtois nog te verslaan. Het was het begin van de hegemonie van Real, dat in vijf jaar tijd vier keer de Champions League won.



Wie gaat aan de haal met de 'beker met de grote oren'? Volg de ontknoping van Champions League exclusief op Proximus Sports, te vinden in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top