Deze klassieke samoeraifilms doen je gegarandeerd op het puntje van je stoel zitten

Films |
Wie "samoeraifilms" zegt, denkt doorgaans aan recente zwaardenfilms als "47 Ronin" uit 2013 of "The Last Samurai", dat vanavond om 21.15 uur op VIER wordt uitgezonden. Maar het is meer dan de moeite waard om ook eens terug te kijken naar enkele klassiekers uit het samoeraigenre. Proximus Pickx zocht enkele toppers uit het genre op voor jou.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The seven samurai (1954)

Deze zwaardenfilm van de Japanse regisseur Akira Kurosawa mag in geen enkel lijstje van samoeraifilms ontbreken. Zowel binnen als buiten het samoeraigenre wordt "Shichinin no Samurai", zoals de film in het Japans heet, als een klassieker beschouwd. 
 
In de film zien we hoe een landbouwdorpje door rovers wordt geteisterd. De inwoners roepen de hulp in van enkele ronin, samoeraikrijgers zonder meester, om hen te beschermen. Eén van de zeven krijgers, Kikuchiyo, is nog geen volleerde samoerai, maar bewijst door een bijzonder slinkse daad dat hij klaar is om te vechten.
 
De film was zowel in binnen- als buitenland bijzonder invloedrijk. Zo kreeg deze film met "The Magnificent Seven" een remake als western in 1960. Bovendien is deze film de eerste film waarbij een groep helden gezamenlijk een doel probeert te bereiken. Latere films zoals "The Guns of Navarone" of "The Dirty Dozen" werkten dit concept verder uit.
 

Kagemusha (1980)

Dat dit film in dit lijstje prijkt, is voornamelijk te danken aan filmmakers George Lucas en Francis Ford Coppola. Toen ze vernamen dat de productie van regisseur Akira Kurosawa in zware financiële moeilijkheden zat, hebben ze filmstudio Twentieth Century Fox overtuigd om het project geld toe te stoppen. In ruil kreeg de Amerikaanse filmverdeler de rechten op de film buiten Japan. De gok bleek een succes: De film werd genomineerd voor twee Academy Awards en kreeg onder meer twee BAFTA Awards, een Gouden Palm en een César. 
 
Het verhaal draait rond een kleine crimineel die een stervende krijgsheer imiteert om de strijd tussen twee clans te beslechten. De film is zeker de moeite van het kijken waard vanwege een epische gevechtsscène waarbij regisseur Kurosawa kosten noch moeite spaarde. Hij huurde ruim 5.000 acteurs in om de verwoestende Slag rond Nagashino uit 1575 na te spelen. Bij deze veldslag kwamen duizenden strijders om. Het woeste strijdtoneel in de film is gewoonweg subliem.
 

13 Assassins (2010)

Met de horrorfilm "Odishion" ("Audition" in het Engels) en de drie "Dead or Alive"-films heeft de Japanse regisseur Takashi Miike zijn reputatie al wereldwijd gevestigd, maar met deze remake van de originele film van Eiichi Kudo uit 1963 leverde hij nog eens een meesterwerk af.
 
In "13 Assassins" werken twaalf samoeraikrijgers en een jager samen om de brute leider van de Akaishi-clan te vermoorden. Zo willen ze voorkomen dat hij een belangrijke positie verwerft als adviseur van de shogun, de vroegere militaire dictator van Japan.
 
De film begint als een sombere, historisch epos met prachtige beelden maar evolueert gaandeweg naar een grandioze maar bloeddorstige finale strijd waar de hel letterlijk losbreekt. In tegenstelling tot veel recente films van mindere goden is regisseur Takashi Miike erin geslaagd om de vechtscènes overzichtelijk en gestileerd in beeld te brengen. Sommige filmrecensenten maken daarom terecht de vergelijking met de gelikte shots van de klassieker "The Seven Samurai".
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top