Hoe de aanvoerdersband Samuel Bastien deed floreren

Jupiler Pro League | Standard vat het nieuwe seizoen aan met een 6 op 6, mede dankzij een scherpe Samuel Bastien die een groot aandeel heeft in de vliegende start van de Rouches. De Luikenaars blinken aan de top van het klassement, in het gezelschap van Beerschot en Charleroi. Na zijn komst naar de boorden van de Maas twee jaar geleden, ontbolsterde de 23-jarige middenvelder vorig seizoen tot de motor van de Rouches.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als gelegenheidskapitein in afwezigheid van Zinho Vanheusden, die geschorst is voor drie wedstrijden, heeft Samuel Bastien zijn start met de Rouches niet gemist. De middenvelder toonde zich al meteen beslissend voor zijn team met twee doelpunten in evenveel matchen; goals die zich vertaalden in puntenwinst. Tegen Cercle Brugge scoorde hij het enige doelpunt van de partij, en afgelopen maandag schonk hij zijn team de overwinning tegen Waasland-Beveren (1-2). De geboren Namenaar gaat op hetzelfde uitstekende elan door als vorig seizoen en zal tegen Racing Genk terdege gemist worden nu hij met een gescheurde hamstring eventjes aan de kant staat.
 
In de schaduw van Razvan Marin
 
Vandaag geldt Bastien als een essentiële pion in de Luikse formatie, maar om dat statuut te bereiken heeft hij geduld moeten oefenen. In de zomer van 2018 keerde hij van Chievo Verona terug naar de boorden van de Maas, waar hij deels zijn opleiding genoot alvorens naar Anderlecht te trekken. De middenvelder kende een moeizaam eerste seizoen, die hij doormaakte in de schaduw van Razvan Marin, in die tijd de onbetwiste patron op het Luikse middenveld. 
 
Maar na het vertrek van de Roemeense international naar Ajax Amsterdam lagen de kaarten anders. Terwijl menig voetbalwatcher verwondert toekijkt hoe Standard geen vervanger aantrekt voor Marin, grijpt Bastien zijn kans. In het seizoen 2019-2020 ontploft de jonge Belg en ontpopt hij zich tot sterkhouder in het hart van het Luikse elftal. Hij lijkt bevrijd na de exit van de Roemeen en vormt met Gojko Cimirot één van de meest geoliede tandems in de Pro League.
 
Zijn spelvolume, handelingssnelheid en offensieve ingesteldheid, evenals zijn geweldig afstandsschot, maken hem onmisbaar op het Luikse wedstrijdblad. Zo onmisbaar dat Standard het laat afweten als hij niet speelt (vier nederlagen in vijf wedstrijden). Naast zijn rol van aanjager toont Bastien zich ook beslissend voor zijn team. Met 5 doelpunten en 5 beslissende passes in 32 wedstrijden kon hij vorig seizoen meer dan verdienstelijke statistieken voorleggen voor een speler op zijn positie. 
 
Lonkt een plaats bij de Rode Duivels?
 
De rijzende ster van de Namenaar blijft niet onopgemerkt. Verscheidene clubs hebben hem in het vizier, en hij beseft maar al te goed dat een nieuw glansseizoen in Sclessin nog meer deuren kan openen, misschien zelfs die naar het nationale elftal. De voormalige belofte-international weet dat Roberto Martinez zijn exploten met argusogen volgt.
 
Standard daarentegen wil zijn poulain liefst zo lang mogelijk in Luik houden. Voor de kraker van zondag tegen Genk, dat in eigen huis struikelde tegen OHL (1-1) na een eerste zege tegen Zulte Waregem (1-2), zal Philippe Montanier echter geen beroep kunnen doen op het leiderschap van zijn interimkapitein om diens ploeggenoten op sleeptouw te nemen, want Bastien is out met een gescheurde hamstring. Het wordt uitkijken wie in zijn afwezigheid de lijnen zal uitzetten bij de Rouches.
 
Volg de kraker tussen Standard en Genk deze zondag om 13u30, evenals het volledige Belgische kampioenschap, via de Eleven Pro League-kanalen, te vinden in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.
 
Bovendien biedt Proximus Pickx, sinds de heropstart van de Jupiler Pro League, in haar app (Android) met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring Binnenkort ook beschikbaar op de app IOS en online. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Daarbovenop kan je met de interactieve videoplayer de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk herbeleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie beleef je de matchen van je favoriete team zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top