Deze voetballegendes wonnen nooit de Champions League

Voetbal | Zondag breekt met de finale van de Champions League de ontknoping aan van dit woelige Europese seizoen. Proximus Pickx zet enkele voetballegendes in de schijnwerpers die nooit de beker met de grote oren in de lucht hebben kunnen hijsen. Ondanks hun buitengewone carrière was proeven van de hoogste Europese triomf hen niet gegund.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gianluigi Buffon

Buffon, wereldkampioen in 2006, groeide uit tot een absolute legende onder de lat. Gedurende zijn lange carrière beet menig aanvaller zijn tanden stuk op diens spectaculaire parades. Er prijken tien Serie A-titels op zijn palmares in loondienst van Juve, en hij maakte heel zijn carrière jacht op de beker met de grote oren. Als finalist in 2003, 2015 en 2017 greep Buffon net naast de opperste triomf: respectievelijk AC Milan, FC Barcelona en Real Madrid doorprikten zijn droom. Buffon beproefde zijn geluk in 2019 met PSG, maar opnieuw tevergeefs. De extra landstitel op zijn palmares was een schrale troost. Op 42-jarige leeftijd zal de Italiaanse doelman vrede moeten nemen met één Europese eindzege... de UEFA Cup van 1999 met Parma. Hij was toen half zo oud als nu.

Lilian Thuram

Thuram reed min of meer hetzelfde parcours als Buffon en gold destijds als één van de beste verdedigers ter wereld. Hij stroomde net als de Italiaanse doelman door van Parma naar Juventus, waar hij zowat alles won wat er te winnen viel in de Serie A. Hij was erbij tijdens de Parmezaanse overwinning in de UEFA Cup in 1999, net als bij de Turijnse nederlaag na strafschoppen in de finale van de Champions League tegen AC Milan.

De vader van Marcus Thuram werd wereldkampioen in 1998 en Europees kampioen in 2000, en waagde zijn kans bij FC Barcelona toen Juventus veroordeeld werd tot de Serie B. In Spanje was hij meer dan ooit gebrand op de eindzege in het kampioenenbal. Helaas werd de Catalaanse titelhouder met Thuram in de ploeg vervolgens twee jaar op rij uitgeschakeld door een Engelse club. Eerst in de achtste finales door Liverpool in 2007, het jaar nadien was Manchester United de boosdoener.

Diego Maradona

Terwijl Pelé nooit in Europa gespeeld heeft en dus nooit de beker der landskampioenen (voorloper van de Champions League) in de wacht sleepte, was Diego Maradona wel in Europa actief. Zowel bij FC Barcelona als in de kleuren van Napoli slaagde de wereldkampioen van 1986 er niet in om de Europese oppergaai met zijn club weg te kapen. Hij pronkte wel met de UEFA Cup en, onder andere, met de enige twee Italiaanse landstitels in de clubgeschiedenis van Napoli.

Ronaldo

De Braziliaanse aanvaller maakte carrière bij PSV, Barcelona, Inter, Real Madrid en AC Milan zonder ooit te triomferen op het hoogste Europese toneel. De laureaat van twee wereldbekers met de Seleção drukte nochtans zijn stempel op de voetbalgeschiedenis met zijn vele spectaculaire doelpunten. Die bezorgden Inter onder meer de UEFA Cup in 1998. Met een onovertroffen dreamteam slaagde Il Fenomeno er echter nooit in om de beker met de grote oren te bemachtigen. Hij was er nochtans heel dicht bij in zijn eerste jaar bij Real, toen de Madrilenen uitgeschakeld werden door Juventus in de halve finale

Een rist andere wereldspelers slaagden er nooit in om de Champions League op hun palmares bij te schrijven: Zlatan Ibrahimovic, Francesco Totti, Patrick Vieira, Roberto Baggio, Dennis Bergkamp, Eric Cantona, ... De protagonisten die deze zondag het veld opdraven zijn gewaarschuwd: er wacht hen eeuwige roem, maar de laatste loodjes wegen het zwaarst...

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top