Europa League-finale moet het orgelpunt worden van de carrière van Éver Banega

UEFA Europa League | FC Sevilla en de Europa League, het lijkt wel een match made in heaven. Vrijdagavond proberen de Andalusiërs tegen Inter Milaan een zesde UEFA-beker in de wacht te slepen. Daarvoor rekenen de Rojiblancos op hun spelverdeler Éver Banega, die in zijn laatste match voor de Spaanse club nog eens het onderste uit de kan zal willen halen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vijf Europa League-eindzeges in evenveel finales sinds 2006. FC Sevilla lijkt steevast op de afspraak te zijn op de grote momenten en is daarom ook opnieuw favoriet vrijdagavond in de Europa League-finale tegen Inter Milaan. Om het offensieve duo Romelu Lukaku - Lautaro Martinez aan banden te leggen, rekenen de Andalusiërs onder meer op het fenomenale spelinzicht van hun aanvallende middenvelder Éver Banega.

Doorbraak onder Unai Emery

Net als ene Lionel Messi ziet Éver Maximiliano David Banega het levenslicht op 29 juni 1988 in Rosario, Argentinië. Na zijn opleiding bij Boca Juniors trekt hij in januari 2008 naar Valencia, na amper 28 wedstrijden in het blauw-gele shirt. Op amper 19-jarige leeftijd arriveert El Tanguito in een club in volle crisis. De aanpassingsperiode van de jonge Argentijnse middenvelder verloopt moeilijk, niet in het minst omwille van zijn gebrek aan professionaliteit. Zijn voedingsgewoontes en nachtelijke escapades hebben een negatieve invloed op zijn prestaties op het veld.

Na een niet zo succesvolle uitleenbeurt aan Atlético Madrid vindt Banega eindelijk zijn draai in het Valenciaanse elftal in het seizoen 2009-2010 onder de orders van Unai Emery. De Baskische coach overhandigt hem de sleutels van het elftal aan de zijde van Juan Mata, waarmee hij een niet te versmaden duo vormt. De Argentijn bloeit dat seizoen dan ook helemaal open. Zijn spelinzicht, zijn gemillimitreerde passes, zijn bovengemiddelde techniek en zijn tactische intelligentie laten hem toe om het ritme van zijn team te bepalen.

Twaalf seizoenen in Europa

Herhaaldelijke blessures zullen het vervolg van zijn carrière echter deels fnuiken. De zwaarste blessure loopt Banega niet op op het terrein, maar in de privésfeer. Net terug van een knieblessure, breekt hij zijn enkel, scheen- en kuitbeen nadat hij wordt verpletterd door zijn eigen voertuig. Het incident vindt plaats in een tankstation waar Banega zijn Ferrari na de training voltankt. Bij het uitstappen vergeet de Argentijn echter zijn handrem op te zetten, waardoor de Italiaanse bolide zijn been uiteindelijk klem zet tussen het wiel en het trottoir. Na een spoedoperatie is het verdict keihard: hij zal de rest van het seizoen missen.

Na zes jaar bij Valencia besluit de 65-voudige Argentijnse international in 2014 om Unai Emery, die twee jaar eerder was vertrokken, te volgen naar FC Sevilla. Het is daar dat hij zijn beste jaren zal beleven. Dankzij zijn ervaring is El Tanguito een stuk meer matuur op tactisch gebied en legt hij meer regelmaat aan de dag. Ontslagen van zijn verdedigend takenpakket neemt hij met brio de offensieve animatie bij Sevilla voor zijn rekening. Na de zege in de Europa League in 2015 en 2016 is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging en trekt hij naar Inter Milaan. Hij slaagt er echter nooit echt in om zich door te zetten in Giuseppe Meazza en keert een jaar later al terug naar Andalusië.

Drie jaar na zijn terugkeer bij Sevilla trekt Banega eind dit seizoen de deur bij de Andalusiërs achter zich dicht. Op 32-jarige leeftijd wil Éver Banega zijn carrière zoetjesaan afsluiten en gaat hij nog wat oliedollars scheppen bij Al Shabab in Saoedi-Arabië. Voor hij zich echter laat uitbollen, wacht hem nog een ultieme uitdaging in de finale van de Europa League. Een laatste kabinetstukje tegen Inter Milaan, een ploeg die er nooit is in geslaagd om hem op een juiste manier in te passen...

Volg de finale van de Europa League tussen FC Sevilla en Inter Milaan vrijdagavond om 20u40 live en integraal op Sporza op Canvas.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top