Deze voetbalspelers gaven hun naam aan technische hoogstandjes

Sport | Voetbal draait in essentie om doelpunten maken, maar toch trekken vele kijklustigen naar de stadions in de hoop om technische hoogstandjes te mogen aanschouwen. Slechts een beperkt aantal voetbalgrootheden slaagde erin om hun naam aan een bepaalde beweging te geven. Een bloemlezing.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Panenka-penalty

We schrijven 20 juni 1976. In het Marakana stadion in Belgrado staat de EK-finale op het menu tussen Tsjechoslovakije en titelverdediger en regerend wereldkampioen West-Duitsland. Na negentig minuten voetbal staat een 2-2 gelijkspel op het scorebord, waarna er in de verlengingen niet meer gescoord wordt. Tijd voor strafschoppen dus, voor het eerst in de EK-geschiedenis. Lange tijd gaat het gelijk op totdat Bayern-boegbeeld Uli Hoeness de mist in gaat. Aan ene Antonin Panenka om de overwinning voor Tsjechoslovakije veilig te stellen. De 28-jarige loopt aan en ... stift de bal in het midden van het doel. Sepp Maier, die al naar de hoek is gedoken, grabbelt nog tevergeefs in de richting van het leer. Tsjechoslovakije pakt zijn eerste Europese titel en Antonin Panenka gaat voor altijd de geschiedenisboeken in.

Het volledige relaas van de Panenka-penalty kan je nalezen in het artikel 'Antonin Panenka verbluft de wereld met unieke strafschop'.

Madjer-hakje

Doet de naam Rabah Madjer een belletje bij je rinkelen? Jawel, het is deze Algerijnse aanvaller die zijn naam op 27 mei 1987 in de finale van de Europacup I (de voorloper van de Champions League, red.) voorgoed in het  voetballexicon mag neerpennen. Die avond neemt het Portugese FC Porto het op tegen de Duitse grootmacht Bayern München. De Duitsers komen op voorsprong, maar iets meer dan tien minuten voor affluiten pakt Madjer uit met een beweging die later naar hem vernoemd zou worden. Er is ook een belangrijke bijrol weggelegd voor een Belg, want Jean-Marie Pfaff verdedigt die avond de Beierse kooi. Madjers ploegmaat Juary infiltreert in de zestien en lift in allerijl het leer over Pfaff, waarna Madjer, met de rug naar doel, in balbezit komt. In plaats van zich te draaien en de verdedigers de kans te geven hem af te blokken, werkt Madjer de bal met zijn hak in doel. De 'Madjer' ziet het levenslicht en FC Porto zou uiteindelijk ook de trofee mee naar huis mogen nemen. Sindsdien zou elke hakbal met de rug naar doel bestempeld worden als een 'Madjer'.

Het volledige relaas van het fantastische doelpunt lees je in het artikel 'Madjer zet Bayern München een hak'.

Zidane

Sommige trucjes worden vernoemd naar de speler die de beweging op de meest vloeiende manier op de mat kon leggen in plaats van degene die het voor het eerst uitvoerde. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de 'Zidane', ook wel de roulette of de 360 genoemd. Met dit technisch hoogstandje kan je op volle snelheid je tegenstander in de luren leggen, door de bal met je ene voet achteruit te trekken, terwijl je rond je as draaiend het leer met je andere voet in een andere richting meeneemt. De 'Zidane' werd het eerst gedemonstreerd door de Franse aanvaller Yves Mariot in de jaren 70, maar werd nadien gepopulariseerd door in eerste instantie Diego Maradona en vooral Zinédine Zidane, die er een absolute meester in was.

Cruijff-draai

Johan Cruijff, de Nederlandse balvirtuoos bij uitstek, verbaast de voetbalwereld op de wereldbeker van 1974. In de tweede groepswedstrijd neemt Oranje het op tegen Zweden. De wedstrijd eindigt op een scoreloos gelijkspel, maar toch zal Jan Olsson die avond niet goed geslapen hebben. Met een prachtige beweging, die later de Cruijff-draai genoemd zou worden, legt Johan Cruijff hem die avond namelijk op onnavolgbare wijze in de luren. Met zijn rug naar de tegenstander kapt het eeuwige nummer 14 achter zijn steunbeen om zo zijn verdediger in de wind te zetten en richting doel op te stomen.

Ronaldo chop

Zeg maar het jongere, hippere broertje van de Cruijff-draai dat zijn naam dankt aan de Portugese superster Cristiano Ronaldo. In deze categorie troeft hij alvast Lionel Messi af, want die heeft geen technisch hoogstandje op zijn naam staan. In zijn hoogdagen stoomde Cristiano Ronaldo op volle snelheid op zijn tegenstander af om daarna de bal met de hak achteruit te tikken om vliegensvlug van richting te veranderen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top