Andrea Dovizioso wist op het circuit van Spielberg de vierde MotoGP-wedstrijd van het seizoen te winnen. De Italiaan naderde in de WK-tussenstand op slechts enkele punten van leider Fabio Quartararo. Straffe prestatie van Dovizioso, die enkele dagen voor de race nog maar te horen kreeg dat hij na dit seizoen moet opkrassen bij Ducati.
Als er één iemand het voorbije weekend in de schijnwerpers stond, was het wel Andrea Dovizioso. De renner van Ducati pakte in de GP van Oostenrijk zijn eerste zege van het seizoen. Op zich niet zo verwonderlijk. De Italiaan mocht ook in 2017 en vorig jaar in Oostenrijk het zegegebaar maken. Dovizioso kende echter niet de beste seizoensstart. In de GP van Spanje eindigde hij nog op een derde plaats, maar daarna volgden een zesde en teleurstellende elfde plaats in de GP’s van Andalusië en Tsjechië.

Afgelopen zondag kwam er dan de wederopstanding, net op het circuit dat al vier jaar wordt gedomineerd door Ducati. Met dit succes komt Dovizioso meteen op de tweede plaats terecht in de WK-tussenstand, waar nog steeds Fabio Quartararo (Yamaha SRT) op 1 staat. Die laatste moest in Oostenrijk vrede nemen met een achtste plaats, waardoor zijn concurrenten dichterbij komen. Dovizioso staat nu op 11 punten, Quartararo’s ploegmaat Maverick Viñales volgt op 19 punten.

Focus op afwerken seizoen

De zege van Dovizioso kwam er slechts enkele dagen na het nieuws dat hij na acht jaar geen toekomst meer heeft bij de renstal. Het volledige Ducati-team zal er volgend seizoen helemaal anders uitzien. Ook Danilo Petrucci moet zijn plaats in het team afgeven.

Veel commentaar gaf Dovizioso niet op zijn nakende vertrek. Wel dat hij de “vele en gedenkwaardige momenten bij Ducati zal koesteren”. Dovi won, met de zege van dit weekend erbij gerekend, 14 GP’s voor de renstal en was de voorbije jaren de grote rivaal van meervoudig eindwinnaar Marc Marquez. Dovizioso wil niet veel vragen over zijn afscheid beantwoorden. “Ik wil zo weinig mogelijk spanningen creëren en het seizoen in rust afsluiten.”

Met misschien wel een vrije geest kan de Italiaan zich mogelijk concentreren op de felbegeerde titel. Dovisiozo eindigde in zijn carrière een paar keer als tweede in de WK-stand. Met slechts 11 punten achterstand op Quartararo lijkt alles weer mogelijk. Een nieuw team heeft hij nog niet. De Italiaan wil zich eerst focussen op het afwerken van het seizoen. Wie weet, sluit hij bij Ducati af in stijl.

Het momentum heeft hij alvast mee, zeker omdat de volgende GP van dit weekend opnieuw in Oostenrijk zal plaatsvinden. Wie weet kan Dovizioso een dubbelslag slaan in de GP van Stiermarken.

Volg de Grote Prijs van Stiermarken live, aanstaande zondag 23 augustus, vanaf 13u40 op La Deux.