Landry Dimata, de ontbrekende schakel bij Anderlecht

Jupiler Pro League | RSC Anderlecht speelde het afgelopen weekend zijn eerste thuismatch van het nagelnieuwe Jupiler Pro League-seizoen. Voor het duel tegen Sint-Truiden kon paars-wit opnieuw rekenen op Landry Dimata, die geplaagd door blessures bijna 600 dagen in de lappenmand lag.

Door Proximus

Deel dit nieuws

27 december 2018. Dimata scoort tweemaal in de thuiszege van Anderlecht tegen Waasland-Beveren. Wist de Belgische spits veel dat het zijn laatste doelpunten voor een lange periode, zo’n 1 jaar en 8 maanden, zouden worden. Een knieblessure zorgde ervoor dat Dimata het afgelopen seizoen volledig aan zijn neus zag voorbijgaan. Dit seizoen moet het jaar van de wedergeboorte worden.

Vertrouwen van Vercauteren

Veel analisten en journalisten vroegen zich af wat Anderlecht bezielde om begin augustus Kemar Roofe een transfer naar de Rangers toe te staan. Naast de jonge Antoine Colassin was Roofe de enige fitte spits die Anderlecht het voorbije seizoen in zijn rangen had. Maar ook Roofe bleek makkelijk vatbaar te zijn voor blessures, net wat Anderlecht niet nodig had. Daarnaast keerde Dimata in alle stilte terug in het paars-witte personeelsbestand.

Een ding was duidelijk voor, ondertussen ex-coach, Franky Vercauteren: Dimata zou opnieuw een hoofdplaats innemen in de aanvalsas van Anderlecht. De spits bewees in het verleden bij KV Oostende dat hij in staat is om een aanvalslinie op zijn eentje te dragen. In zijn eerste seizoen bij Anderlecht, toen in de zomer van 2018 uitgeleend door Wolfsburg, zat hij meteen aan 13 goals en 4 assists in 20 matchen voordat het noodlot toesloeg.

Verloren zonen

Anderlecht opende zijn seizoen bij KV Mechelen met een 2-2 gelijkspel. Scoren deed Dimata niet, maar in het uurtje dat hij meedeed, toonde hij bemoedigende dingen voor de paars-witte fans. Zo wist hij als spits vaak de bal goed bij te houden tegen het sterke Malinwa-blok.

De bevrijding kwam er, na een revalidatie van zo'n 20 maanden, afgelopen weekend tegen STVV. De nog maar 22-jarige Dimata wist in de 3-1 zege te scoren: een kopbal via een vrije trap van zijn goeie vriend, en tevens verloren Anderlecht-zoon, Adrien Trebel. "Het was een enorme bevrijding", zei Dimata over zijn doelpunt. "Twintig maanden zonder doelpunt, dat is echt veel. Hopelijk is dit de déclic en ben ik eindelijk weer vertrokken. Dit doelpunt is er één voor mijn familie, vrienden, ploegmaats en iedereen die me gesteund heeft tijdens de moeilijke periode. Ik wil hen allemaal bedanken."

Is de trein voor de nog steeds jonge spits opnieuw vertrokken? Onder leiding nu van Vincent Kompany zal Dimata er alles aan willen doen om met Anderlecht minimaal in de top vier te geraken dit seizoen.

Volg het Belgische voetbal via de Eleven Pro League-kanalen, te vinden in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Bovendien biedt Proximus Pickx, sinds de heropstart van de Jupiler Pro League, in haar app met de 'Interactieve video player' een gloednieuwe ervaring. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve video player je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top