De vergeten rollen van steracteur Robert Downey Jr.

Vanavond zendt Zes de misdaadfilm ‘Steve Martini's The Judge’ uit, met Robert Downey Jr. in een glansrol. Het grote publiek kent de Amerikaanse steracteur vooral van rollen als Tony Stark / Iron Man in de ‘Avengers’- en ‘Iron Man’-filmreeksen, of als de briljante detective Sherlock Holmes in de films van Guy Ritchie. Maar Downey Jr. heeft nog een heleboel andere filmrollen op zijn cv staan die door de jaren heen uit het collectieve geheugen vervaagd zijn. Proximus Pickx rakelt de meest opmerkelijke voor jou op.

One Night Stand (1997)

Deze dramafilm, geregisseerde door de Brit Mike Figgis, was een regelrechte flop aan de kassa’s en werd genadeloos neergesabeld door de filmpers. De plot draait rond Max Carlyle (Wesley Snipes), een familievader die een succesvolle carrière als regisseur van reclamefilmpjes heeft opgebouwd in Los Angeles. Tijdens een trip naar New York City ontmoet hij Karen (Nastassja Kinski). Door omstandigheden blijven hun paden nadien kruisen, tot ze samen het bed delen. Als Max met zijn vrouw zijn zieke vriend Charlie (Robert Downey Jr.) bezoekt in New York, blijkt diens broer getrouwd met Karen, hetgeen tot gewetensbezwaren leidt bij Max, die zijn ontrouw wil opbiechten.
 
Tijdens de opnames zat Downey Jr op het dieptepunt van zijn drugsverslaving. Mike Figgis herinnerde zich hoe de acteur op “blote voeten, high en zwaaiend met een pistool” opdaagde op een meeting.
 

That’s Adequate (1989)

Een mockumentary (nepdocumentaire) over 'Adequate Film Studios'; een bedrijf dat te boek staat als de slechtste filmmaatschappij ter wereld en films produceert met titels als ‘Singing in the Synagogue’ en ‘Sluts of the South’. Toch slaagt de filmstudio erin om al zestig jaar te overleven. Met een documentaire wordt naar een verklaring gezocht voor dit opmerkelijk feit. 
 
De film is gefundenes Fressen voor fans van satires over de filmindustrie. De humor is ietwat belegen, soms platvloers, maar het is vooral de cast die de parodieën naar een hoger niveau tilt, bestaande uit een gezonde mix van anciens en jonge, beginnende acteurs die kort nadien zouden uitgroeien tot gevestigde waarden in Hollywood, zoals Ben Stiller, Bruce Willis en Robert Downey Jr.. De film betekende de laatste rol van de Amerikaans-Italiaanse acteur James Coco, die kort na de opnames overleed aan een hartaanval.
 

Good Night, and Good Luck (2005)

Na vijf jaren van druggebruik, arrestaties, afkicken en hervallen timmerde Downey Jr. anno 2005 aan zijn comeback. Drie jaar voor zijn grote doorbraak met zijn hoofdrollen in blockbusters als ‘Iron Man’ en ‘Tropic Thunder’ oogstte hij al beperkt succes met dit historisch drama, onder regie van George Clooney, over een conflict tussen tv-presentator Edward R. Murrow en Amerikaans senator Joe McCarthy te midden de Koude Oorlog. De senator bestookte Murrow met valse beschuldigingen en lastercampagnes, opgepookt door de paranoïde sfeer die het Amerika van de jaren 50 typeerde door de spanningen met de communistische Sovjet-Unie. Uiteindelijk komt McCarthy ten val, maar Murrow betaalt ook een prijs. 
 
De filmtitel is afgeleid van de catchphrase waarmee Murrow zijn uitzendingen traditiegetrouw afsloot. Downey Jr. kroop in de huid van Joseph Wershba; schrijver, redacteur en correspondent voor CBS News. De film viel in de smaak bij pers en publiek, hetgeen zich vertaalde in zes Oscarnominaties, waarvan het geen enkele kon verzilveren.
 

Films

Bekijk alles
Top