Het lexicon van de film- en televisiewereld: de cross-over

Films | Het blenden van personages, decors, universa of elementen uit twee verschillende films in één film: dat is een cross-over in een notendop. Cross-overs worden al sinds mensenheugenis toegepast in de filmwereld: het laat een nieuwe wind waaien door ingeslapen franchises. Die verse verhaalelementen injecteren spanning en sensatie, terwijl ze toch herkenbaar zijn voor het publiek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Frankenstein Meets the Wolf Man’ uit 1943 was één van de allereerste cross-overs in de filmgeschiedenis, waarin personages uit twee verschillende universa in dezelfde film opgevoerd werden. In 2004 verscheen ‘Alien vs. Predator’ op het witte doek. Die film combineerde de filmreeksen ‘Alien’ en ‘Predator’. Er kwam ook een sequel in 2007: ‘Aliens vs. Predator: Requiem’.
 
Nadat Marvel Comics de sprong waagde naar het witte doek, begon de stripuitgeverij aan de lopende band films te produceren rond populaire superhelden uit het ‘Avengers’-team. Die films waren telkens gebouwd rond één superheld, maar collega-superhelden hadden regelmatig cameo’s in elkaars solofilm. Dat mondde in 2012 uit in de cross-over ‘The Avengers’. ‘Avengers: Age of Ultron’ (2015), ‘Avengers: Infinity War’ (2018) en ‘Avengers: Endgame’ (2019) deden dat kunstje telkens nog eens over.

Spider-Man en Venom

Vorig jaar raakte bekend dat er een cross-over tussen Venom en Spider-Man in de lucht hangt. Sony en Disney wisten namelijk een akkoord te sluiten om Tom Hollands Spider-Man een rol te gunnen in toekomstige MCU-Films, maar ook in de volgende Venom-film. Marvel Studios heeft immers plannen voor een heus multiversum, waarin verschillende universa samengevoegd worden. Zo zouden de X-Men in het MCU kunnen verschijnen, en is het ook mogelijk om Spider-Man te introduceren in het Spider-Verse van Sony.
 
Tom Hardy, die een comeback maakt als Eddie Brock aka Venom in Andy Serkis’ ‘Venom: Let There Be Carnage’, zwengelde de geruchtenmolen over een mogelijke cross-over nog aan door in april van dit jaar een foto op Instagram te zetten waarop Venom de MCU-versie van Spider-Man (Tom Holland) oppeuzelt. De post werd onmiddellijk weer verwijderd.
 
Warner Bros., de rechtenhouder van de DC Comics-superhelden, zag het succes van Marvel en ging dezelfde toer op: in 2016 verscheen ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’, en smeedde de studio plannen om het DC Extended Universe verder te ontwikkelen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top