Het verrassende verhaal achter de wereldhit 'What is Love'

Muziek | Proximus Pickx duikt elke week in de muziekgeschiedenis, op zoek naar de strafste verhalen achter zomerhits die wereldfaam hebben genoten. Deze keer doen we uit de doeken hoe 'What is Love' van Haddaway in 1993 de wereld veroverde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de zomer van 1993 prijkt de single 'What is Love' van de Trinidadiaanse zanger Haddaway op één in de internationale hitlijsten. In de loop der jaren is de hit uitgegroeid tot een van de meest memorabele deuntjes van de jaren 1990. De single gaat liefst 2,6 miljoen keer over de toonbank en schopt het tot de toppositie in liefst 13 landen, waaronder 5 weken lang bij onze Franse zuiderburen. Maar wat is het verhaal achter deze wereldhit?

"Baby, don't hurt me, no more"

Na zijn jeugd te hebben doorgebracht in de Verenigde Staten, vestigt Haddaway - Nestor Alexander met zijn voornaam - zich in Keulen in Duitsland om aan zijn muzikale carrière te timmeren. Daar ontmoet hij producers Junior Turello en Dee Dee Halligan met wie hij 'What is Love' in 1993 opneemt, de eerste single van zijn debuutalbum "The Album". Het catchy eurodance nummer kent meteen een groot succes. Dankzij het razende tempo op basis van synthesizers en de makkelijk mee te zingen lyrics, zet het deuntje dancings wereldwijd in vuur en vlam en blijft het uren later nog steeds in je oren klinken.

In de bijhorende videoclip die gedraaid werd in een luxueus kasteel zien we Haddaway verkleed als vampier. Steevast dezelfde filosofische vraag herhalend (wat is liefde?) heeft de zanger enkel oog voor zijn zangeres en vraagt hij haar om niet nogmaals zijn hart te breken ("Baby, don't hurt me, no more"). Ondertussen is hij op zoek naar de reden waarom ze hem in de steek heeft gelaten.

Na zes intense maanden wordt het nummer opgevolgd door de singles 'Life', 'I miss you' en 'Rock my heart' die allen uitgroeien tot kleine succesjes, maar nooit in de buurt komen van de populariteit van 'What is Love'.

Een internetmeme

Na drie andere albums die eerder onder de radar blijven, verlaat de muzikant, choreograaf en stylist het strakke dancegenre en laat hij in 2005 "Pop Splits" op de wereld los. Meteen ook zijn laatste album.

Zoals wel meer liedjes die een wereldhit werden, wordt 'What Is Love' veelvuldig hergebruikt in de popcultuur. Enkele jaren na de release herwint de hit aan populariteit danzkij een memorabele sketch van het razendpopulaire "Saturday Night Live", waarin comedians Will Ferrell en Chris Kattan, samen met acteur Jim Carrey pogen om de koningen van de nacht te worden. De cultscène waarin de drie in de wagen hun hoofd schudden op de tonen van de song van Haddaway groeide uit tot een wereldwijd fenomeen dat ontelbare keren geparodieerd werd op het web.

In 2009 werd de hit van een hedendaags electro/house jasje voorzien door de Duitse dj Klaas en in 2016 waagde ook onze landgenoot Lost Fequencies zich aan een herwerking van het memorabele nummer. Het bewijs dat het nummer van Haddaway ook vandaag nog erin slaagt om onze hoofden te laten tollen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top