Terugblik: jonkie Evenepoel verbaast als neoprof op EK tijdrijden

Sport | Van 24 tot 28 augustus vindt in Plouay het Europees Kampioenschap wielrennen plaats. Op dag 1 worden meteen alle tijdritten afgewerkt. Wij bij Proximus Pickx herbeleven maar al te graag het kunststukje van Remco Evenepoel van vorig jaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We schrijven 8 augustus 2019. In het Nederlandse Alkmaar smeren de tijdritspecialisten hun kuitjes warm. Aan de start behoren onder meer Alex Dowsett, ooit werelduurrecordhouder, Stefan Küng en Filippo Ganna tot de favorieten. Aan Belgische zijde is het uitkijken naar het Deceunick Quick-Stepduo Yves Lampaert en Remco Evenepoel. Victor Campenaerts verdedigde zijn titel niet om op adem te komen van zijn werelduurrecord, Wout van Aert moest verstek laten gaan wegens zijn zware val in de Tour.

De aanwezige deelnemers kregen een kort, maar pijlsnel en vlak parcours van 22,4 kilometer voorgeschoteld. Lampaert lag lange tijd op koers voor brons, maar moest in het laatste stuk toegeven en zakte alsnog naar de zevende plaats. Het was daarna uitkijken naar de rit van Evenepoel.

Tenger klimmertje troeft tempobeulen af

Sowieso was 2019 al een geslaagd jaar voor de Belgische neoprof. De jonge renner van het Belgische  Deceuninck – Quick Step sloeg de categorie van de beloften over om meteen brokken te maken bij de profs. De gok draaide goed uit. Met ritwinst en de eindwinst in de Ronde van België en de zege in de Clasica San Sebastian trok Evenepoel met een goed gevoel naar Alkmaar.

De hoogvorm van het moment wierp zijn vruchten af. Met een snelheid van bijna 54 kilometer per uur rafelde het tengere klimmertje zijn rondje af in 24 minuten en 55 seconden. Niemand deed beter. De eerste verliezer, de Deen Kasper Asgreen, moest 18 seconden toegeven. De Italiaan Edoardo Affini eindigde op 20 seconden van Evenepoel mee op het podium.

Geëmotioneerd op het podium

Na de aankomst liet Remco Evenepoel zijn tranen de vrije loop. "Dit is niet mijn overwinning, wel die van Bjorg Lambrecht en mijn ploegmaat Stef Loos. Dit is een overwinning voor die jongens, daar hoog in de hemel", waren zijn eerste woorden.

Lambrecht overleed enkele dagen voor de EK-tijdrit na een zware val in de Ronde van Polen. Loos kwam in maart vorig jaar om het leven na een aanrijding in een wedstrijd voor beloften.

De zege van Evenepoel was die dag voor velen een grote verrassing. Op het biljartvlakke parcours van Alkmaar werden andere favorieten naar voren geschoven. Dit jaar krijgen de renners in het Bretoense Plouay een best golvend parcours voorgeschoteld. Het had bijgevolg gesneden koek kunnen zijn voor Evenepoel, die op de startlijst stond om zijn titel te verdedigen. Een zware val in de Ronde van Lombardije maakte echter meteen een einde aan zijn seizoen.

Zo zal de teller van Evenepoel dit jaar stranden op vierrittenkoersen. Zo won hij de Ronde van San Juan, de Ronde van de Algarve, de Vuelta a Burgos en de Ronde van Polen. Wie zijn opvolger wordt als Europees kampioen tijdrijden, ontdekken we samen met jou op 24 augustus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top