One day, one goal: Andres Mendoza bezorgt Club Brugge een stuntzege tegen Milan

Sport | 22 oktober 2003. De troepen van Club Brugge betreden het gras van het San Siro-stadion. Tegenstander die avond is AC Milan, de huidige titelhouder in de Champions League. David tegen Goliath, zou je denken? Dat was dan toch buiten Andres Mendoza gerekend.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het seizoen 2003-2004 zou een speciale CL-editie worden voor blauw-zwart. In de finale voorronde moest Club Brugge voorbij het Borussia Dortmund van onder meer ex-Anderlechtaanvaller Jan Koller. Een dubbele confrontatie op het scherpst van de snee eindigde in penalty’s, waarbij doelman Tomislav Butina zich ontpopte tot de held van Club.

De vetpotten van het Europese kampioenenbal wachtten op de Bruggelingen, waarbij blauw-zwart in Groep H terechtkwam bij Celta de Vigo, Ajax Amsterdam en titelhouder AC Milan. Aan het succes van Dortmund kwam er niet meteen een vervolg. Brugge opende met een gelijkspel tegen Celta en verloor met 2-0 op bezoek bij Ajax, dankzij twee goals van Wesley Sonck.

Mendoza en Verlinden helden van de dag

Op speeldag drie volgde de aartsmoeilijke verplaatsing naar het San Siro van Milan. Iedereen in Italië verwachtte dat Club Brugge een hapklaar brokje zou worden voor de titelverdediger. Coach Carlo Ancelotti liet quasi al zijn sterren opdraven: onder meer Cafu, Alessandro Nesta, Paolo Maldini, Andrea Pirlo, Clarence Seedorf, Kaka, Pipo Inzaghi en Andriy Shevshenko stonden tussen de lijnen.

Club Brugge, met onder meer huidig coach Philippe Clement tussen de lijnen, begon behoudend aan de wedstrijd. Bij een Brugse counter rekende trainer Trond Sollied op de Peruviaan Andres Mendoza. Zijn plan van aanpak rendeerde. In de 32ste minuut kreeg hij bij zo’n tegenaanval, leunend tegen de linkerflank, de bal van Ivan Gvozdenovic toegespeeld. Mendoza nam de bal heerlijk met buitenkant links en liet bij doelman Dida en de 44.000 aanwezigen de mond open vallen.

Met nog ongeveer een uur op de klok raakte het sterrenensemble van Milan wakker geschud en drukte het nagenoeg de hele match Brugge tegen de eigen achterlijn. Maar naast Mendoza zou nog iemand de partij van zijn leven spelen. De dan 40-jarige Danny Verlinden hield met enkele fraaie saves zijn netten schoon. Club Brugge boekte een stuntzege bij Milan.

Goal haalde CNN

Intussen zijn we bijna 17 jaar verder sinds dat ene moment van Mendoza. “Scoren tegen de winnaar van de Champions League, daar word ik nog steeds aan herinnerd”, aldus de Peruviaan. “Die goal haalde toen ook CNN en is de wereld rondgegaan.”

Het verhaal van Mendoza bij Brugge, dat begon in 2000, zou echter na datzelfde seizoen eindigen. De Peruviaan vroeg via een aangetekend schrijven zijn onmiddellijke vrijgave en beriep zich daarbij op de befaamde wet van 1978.

Die laatste frats belichaamde het grillige karakter van de aanvaller. Dré-tje liet zich wel eens geregeld negatief opvallen. Zo verzamelde hij parkeerboetes bij de vleet, ging hij eens op de vuist met een ploegmaat en weigerde hij geregeld ploegmaaltijden voor een wedstrijd omdat zijn toenmalige vrouw beter kookte in zijn opinie. Wanneer de Peruviaan gewisseld werd, trok hij telkens een zeer bedenkelijke blik om al sjokkend en met veel tegenzin van het veld te stappen.

Van zijn te vroege vertrek heeft hij nog steeds spijt. "Ik had nog ­jaren in Brugge kunnen spelen en ik ben altijd van plan geweest om er mijn carrière af te sluiten. Dat is jammer genoeg mislukt."

Fan van deze reeks? Lees dan ook ons vorig verhaal, over de goal van Alex Czerniatynski tegen Hongarije op het WK van 1982.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top