De apen van het grote scherm, koningen van de jungle en heersers over planeten

Films | Op één kan je zaterdagavond kijken naar "Rise of the Planet of the Apes", de eerste in de recente trilogie die voorafgaat aan de klassieker uit 1968. Een belangrijke rol daarin is natuurlijk weggelegd voor de apen, dieren die al in talloze films de show stalen. In de openingsscène van Kubrick’s "2001: A Space Odyssey" springen de apen in het rond en "12 Monkeys" heeft apen in de naam, maar welke films hadden een glansrol weggelegd voor de dieren?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Planet of the Apes - Dr. Cornelius

In de originele "Planet of the Apes" is Dr. Cornelius een hoogbegaafde geëvolueerde chimpansee die als archeoloog onderzoek doet naar de mensheid. Hoofdpersonage George Taylor vindt een manier om met hem en zijn verloofde te communiceren en slaagt erin de twee mensachtige apen aan zijn kant te krijgen.

Cornelius is zo’n iconisch personage dat de schrijvers van de nieuwe trilogie een bijzonder intelligente aap naar hem vernoemden, ook al zou het volgens de officiële tijdslijn nog honderden jaren duren voordat de originele Dr. Cornelius geboren wordt. De zoon van Cornelius neemt overigens de naam Caesar aan, tevens de naam van de eerste aap die in "Rise of the Planet of the Apes" intelligent wordt.

The Lion King - Rafiki

In Disneyfilms spelen apen vaak luchtige rollen. Denk maar aan de oerang-oetan King Louie uit "The Jungle Book", het aapje met vlugge vingers Abu uit "Aladin" of de gorilla’s in "Tarzan". De aap die een plaatsje verdient in deze lijst is de wijze oude baviaan Rafiki, want hij speelt een essentiële rol in de belangrijkste animatiefilm uit de zogenaamde renaissanceperiode van Disney. Zonder de waarzeggerij van de baviaan en het morele kompas dat Rafiki aan Simba geeft, keert de leeuwenkoning nooit terug om zijn rechtmatige troon op te eisen. Kortom: Geen Lion King zonder Rafiki.

King Kong - Kong

Een metershoge aap die met een ontvoerde vrouw op het Empire State Building in New York klimt en vliegtuigen als muggen uit de lucht mept, wie kent het beeld niet? De originele Kong uit 1933 is een allegorie voor de slavenhandel en kolonialisme, ook al zou de bedenker dat naar eigen zeggen nooit zo bedoeld hebben. Toch is de film, en bij verlenging de grote aap, voor altijd in ons collectief geheugen gebrand.

Kong kwam intussen in een hele reeks films voor, van Toho’s "King Kong vs. Godzilla" tot de recente remake "Kong: Skull Island". Misschien wel meest epische herinterpretatie van het avontuur van de grote aap, is vastgelegd door de lens van Peter Jackson in 2005. King Kong in gevecht met dinosaurussen? Niet zo cheesy als je zou denken!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top