Het reguliere seizoen van de LCS-zomersplit liep afgelopen weekend ten einde en in tegenstelling tot het LEC beginnen de Noord-Amerikaanse teams deze donderdag aan de play-offs. Hopelijk zal de laatste rechte lijn richting League Of Legends World Championship interessanter worden in het land van Uncle Sam na een over het algemeen teleurstellend regulier seizoen.

Een regulier seizoen om te vergeten

In tegenstelling tot het LEC konden maar liefst acht van de tien deelnemende LCS -teams zich plaatsen voor de play-offs van de franchisecompetitie van Riot Games. Twee teams misten de boot, met name Immortals en Counter Logic Gaming. Dit format hield de spanning hoog tot de laatste wedstrijddag, maar zorgde er ook voor dat het kampioenschapsniveau naar beneden ging.

Het laatste team dat zich bij de groep play-offdeelnemers schaarde, Team Dignitas, deed dat met slechts vijf kleine overwinningen tegenover dertien nederlagen over het hele zomersegment. Dat negatieve record symboliseert het niveauverschil tussen de topteams en de rest van de ploegen in de competitie. Team Liquid, bijvoorbeeld, versloeg TSM op de laatste speeldag en heeft al 505 dagen niet verloren van de formatie van Reginald. Het niveauverschil zal waarschijnlijk leiden tot eenzijdige wedstrijden in de komende knock-outfase en het zijn de toeschouwers die eronder zullen lijden.

Een finale die onafwendbaar lijkt

© LCS

Team Liquid en Cloud9 zijn reeds geplaatst voor de tweede ronde van de play-offs en zijn niet ver verwijderd van een kwalificatie voor het wereldkampioenschap. De eerstgenoemde staat tegenover de winnaar van de wedstrijd Flyquest vs EG, de tweede ontmoet de winnaar van de confrontatie tussen TSM en Golden Guardians. Dignitas en 100 Thieves wachten geduldig af in ronde 1 van de loser bracket. De twee teams, die al bijzonder blij zijn om te kunnen deelnemen aan deze fase van de competitie, zullen geen recht hebben op eventuele fouten. Eén enkele nederlaag zou voor die twee teams al het einde van het competitieve seizoen 2020 betekenen.

Dat lot bedreigt niet alle teams even ernstig. Team Liquid en Cloud9 lijken, als gevolg van het spelniveau sinds het begin van het reguliere seizoen, bestemd om elkaar te ontmoeten in de finale van de play-offs. Het is niet eenvoudig om te zeggen welke storende elementen dat zouden kunnen voorkomen.

© LCS