Analyse Club Brugge NXT (1B): Brugse jonkies starten als hét grote vraagteken

Sport | In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de acht deelnemers voor het Proximus League-seizoen 2020 - 2021 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag is Club Brugge NXT aan de beurt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Club Brugge NXT werd bij de bewuste 'Algemene vergadering' van de Pro League als wit konijn uit de hoed getoverd om het laatste vacante plekje in 1B in te nemen. De toevoeging van de U23 van Club Brugge deed meteen heel wat stof opwaaien, maar over de intrinsieke kwaliteiten, sterktes en zwaktes van de jonge Bruggelingen bleef het oorverdovend stil.

De beloften van Club speelden vorig seizoen kampioen in de hoogste U23-reeks nadat ze zich - door de uitbraak van Covid-19 en de herberekening van heel wat klassementen - dankzij de 'bonuspunten' boven de leeftijdsgenoten van RSC Anderlecht konden hijsen. Daarnaast stond Club Brugge helemaal bovenaan in de ranking van de jeugdlicenties. Op basis van die twee criteria konden ze hun plekje in 1B claimen.

Vraagtekens

Voorlopig is het voor de buitenwereld nog wel wat koffiedik kijken met welke selectie coach Rik De Mil ten strijde zal trekken. Youngsters als Van Den Keybus, Lammens en Aelterman kregen de voorbije weken hun kans bij de A-kern, maar zullen wellicht toch vooral in 1B gaan spelen.

Voorts is het afwachten wat er met jongens als De Cuyper, Sagna en zelfs Badji (vorig weekend nog in de basis bij Club A) of De Ketelaere zal gebeuren. De Pro League werkt momenteel nog aan een kader waarbij Club pakweg een 20-tal 'vaste' spelers moet aanduiden en waarbij er dan enkele 'uitzonderingen' worden toegestaan.

Geen Vanaken

Bij Club willen ze alvast niet profiteren van de situatie en suggereerden ze zelf al dat pakweg een revaliderende Vanaken of Vormer niet meteen een plekje zal hebben in het 1B-elftal. De basis moet een groep van U23-spelers worden die vooral ervaring willen opdoen in een competitieve profreeks.

Wat dat dan concreet betekent op het gebied van ambities zal nog moeten blijken. Vorig seizoen toonde Siemen Voet nog bij Roeselare dat hij als Brugse belofte een directe meerwaarde had terwijl zijn ex-ploegmakker Rik De Kuyffer te licht werd bevonden bij Lommel SK. Talent zit er genoeg in de kern van Club Brugge NXT, maar weegt dat op tegen het immense gebrek aan ervaring? Idem dito met techniek vs. fysiek. Hoe de jonkies zich zullen weren tegen stevige, ervaren bonken als Perdichizzi, Stelvio Cruz, Burgess of Wuytens zal nog moeten blijken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top