Belgische rapper Woodie Smalls vertelt wat het podium met hem doet

“Als er iets misgaat, gewoon alles op de sound engineer steken.”

Hij speelde basket in eerste klasse, maar koos voor een carrière als rapper. Woodie Smalls is geboren in Sint-Niklaas, maar de meeste van zijn fans komen uit de VS. Dit jaar bracht hij nieuwe plaat In Between Spaces uit met single Bad ft. Coely. Woodie vertelt aan VICE over zijn idolen, de talen die hij spreekt en hoe hij zich voelt wanneer hij optreedt.

VICE : Héy Sylvestre. Waar komt jouw echte voornaam vandaan?
Sylvestre : Ik denk dat mijn vader die gekozen heeft. Hij werd vroeger Sylvestre genoemd en volgens mij heeft hij die naam gewoon doorgegeven aan mij.

Hij heeft jou dus gewoon zijn eigen bijnaam gegeven?
Ja, eigenlijk wel!

Als je geen muzikant was geworden, wat dan wel?
Goh, ik heb daar nog niet vaak over nagedacht. Ik denk wel iets met sport. Ik speelde basket in de eerste klasse, dus waarschijnlijk was ik daarmee verder gegaan. Mijn broer heeft bij Oostende gespeeld en speelt nu zwáár in het buitenland. Ik moet wel even denken... Speelt hij nu in Spanje of in Turkije? (Jean Salumu speelt dit seizoen bij Pistoia in Italië, nvdr.)

“Op het podium amuseer ik mij. Een show geven voelt alsof ik mijn eigen feest aan het hosten ben.”

Sylvestre

Hoe voel jij je voor je het podium op gaat?
Ik ben altijd héél excited. Dat is het enige moment dat ik echt zwáre liefde voel. Vroeger was ik zenuwachtig, maar nu niet meer, nu ben ik gewoon heel happy. Op het podium amuseer ik mij. Een show geven voelt alsof ik mijn eigen feest aan het hosten ben. De feedback die je van het publiek krijgt, is echt fún.

Heb je een vast ritueel voor je het podium op gaat?
Totaal niet! Ik ben niet iemand die drie keer moet roepen of voor de spiegel moet staan. Ik probeer mijn set gewoon zo goed mogelijk te doen en fun te hebben met de mensen die zijn gekomen. Hen zo’n goed mogelijke tijd bezorgen, dat is mijn doel.

Wat is jouw favoriete Belgische podium en waarom?
(fluistert naar iemand buiten beeld) ‘Wat is de beste gig die we hebben gedaan?’ (iemand buiten beeld roept ‘Ik denk Brussel?’)

Wie zit er daar naast jou?
Dat is mijn producer, Regulatorr. Waar hebben wij de meeste love gekregen? Dour was leuk. Pukkelpop was ook heel graaf. Ik mocht er in het eerste jaar dat ik er speelde al meteen op de main stage. Dat vond ik een zware ervaring. Crammerock in mijn hometown (Sint-Niklaas, red.) was ook heel fun. Daar heb ik veel liefde gekregen van het publiek en de organisatie was er ook echt heel goed.

Welk festivalmoment zal je nooit vergeten?
Ik ben een tijdje met The Underachievers uit New York op tour door heel Europa gereisd, met tussenstops in België. Ik was hun voorprogramma. Op Couleur Café zagen we elkaar terug. “Zou je voor ons willen uitkomen?” vroegen ze. “Ja, sowieso”, zei ik. Dat was nice. Nu zijn het vrienden van mij. Die mannen zijn mijn boys gewoon.

WOO HAH! in Nederland was ook heel graaf. Daar komen alle artiesten samen waar ik naar luister. Dat is echt een héél nice festival. Ik heb er Tyler, The Creator ontmoet en Action Bronson speelde er ook. Iedereen was daar.

Raak je dan zelf soms nog starstruck?
Ja, ik heb op WOO HAH! gestaan in 2016, toen was ik zelf nog zwaar starstruck. ‘Woow, ik moet optreden waar die mannen optreden’, dacht ik toen. Dat zijn de muzikanten naar wie ik luisterde toen ik nog naar school ging. Naast hen optreden, dat is zwaar goals. Nu is dat al wat beter.

Is er ook een concert dat echt compleet in de mist is gegaan?
Goh, het is niet zo dat de mensen me al zijn beginnen uitjouwen of met dingen zijn beginnen gooien. Het geluid dat uitvalt, dat is al wel gebeurd, maar dat hebben we altijd goed opgepikt. We know how to act. We blijven rustig en praten verder. Dan roep ik iets als ‘Something’s going on! Make some noise for the sound man!’. Gewoon altijd alles op de sound man steken!

Wat is het beste concert van een andere artiest dat je al ooit hebt gezien?
Travis Scott. Dat is het beste optreden dat ik in mijn hele leven heb gezien. Ik denk niet dat er iemand beter is. Het engagement van het publiek tijdens zijn optredens is niet normaal. En hijzelf is ook fantastisch naar het publiek toe. Dat is echt gewoon hoe een optreden moet zijn. Ik heb hem zien optreden in Brussel. Dat was toen nog echt een klein optreden, nu treedt hij op in arena’s.

Op welk festival of podium wil je ooit nog eens staan?
Coachella sowieso. Of Rolling Loud. Allebei in de VS. Dat zijn dé highlights van elke hiphopartiest.

Je hebt ook veel Amerikaanse fans, toch?
Mijn fans zijn spread out. Amerika staat op nummer één. Verder zijn het Nederland, Duitsland, België, Frankrijk. Canada staat ook in de lijst van de landen met de meeste streams.

“Talen zijn zoals muziek en basket. Wat je vroeg leert en veel oefent, daar word je goed in.”

Sylvestre

Horen die Amerikanen of Canadezen dat jij geen native speaker Engels bent?
Meestal niet, maar er zijn wel een paar woorden die ik anders uitspreek. Toen ik in Chicago was, hoorde ik wel dat ik niet zoals hen praat. Meestal denken mensen dat ik een nonkel in New York heb ofzo. Ik ben Engels beginnen praten op een superjonge leeftijd. Na een tijdje zit dat er helemaal in. En met de meeste mensen in mijn omgeving spreek ik Engels, ook met de mensen met wie ik het laatste album heb gemaakt en met mijn fans. Met mijn familie spreek ik dan weer Frans gemixt met Nederlands. En Nederlands met mijn broer. Talen zijn zoals muziek en basket. Wat je vroeg leert en veel oefent, daar word je goed in.

Mooie conclusie.

VICE & Pickx - 1 Stage Festivals

Bekijk alles
Top