Deze linkshandige beroemdheden werden gespaard van twee linkerhanden

Op deze internationale dag van de linkshandige brengt Proximus Pickx hulde aan deze niet te verwaarlozen subpopulatie in onze samenleving (tussen 10 en 15%). Het leven van een linkshandige loopt niet over rozen, want de wereld is grotendeels aangepast aan de noden en gebruiken van rechtshandigen. Maar desalniettemin kunnen zelfs linkshandigen uitblinken in domeinen als sport en muziek. Wist jij dat volgende beroemdheden lefties waren?

Wat hebben Scarlett Johansson, Barack Obama, Nicole Kidman en Iggy Pop gemeen? Juist, ze zijn allen linkshandig. Vandaag worden ze dus gefêteerd, op deze internationale dag gewijd aan het linkshandig mensvolk.
 
Er hangt nog steeds een waas van mysterie rond linkshandigen. Anno 2020 is de wetenschap er nog steeds niet uit waarom sommigen bij voorkeur het linker- dan wel rechterdeel van hun lichaam gebruiken om taken uit te voeren. Er worden genetische of fysiologische hypotheses aangevoerd, maar nog steeds ontbreekt een sluitende theorie die afdoende bewijst waarom een bepaald deel van het lichaam de voorkeur geniet. Wat daarentegen wel aantoonbaar bewezen is, is dat lefties beschikken over een bepaalde aanleg.

Een sterk ontwikkeld muziekorgaan…

Aanleg voor muziek, bijvoorbeeld. Ondanks het feit dat instrumenten niet altijd op hun linkshandigheid voorzien zijn (denk maar aan gitaren), blinkt een stoet aan linkshandige virtuozen uit in de eregalerij van de muziekgeschiedenis.
 
De bekendste is wellicht Jimi Hendrix. Het muziekicoon van de sixties speelde desalniettemin op een rechtshandige gitaar. Maar daar bedacht de gitaarheld een trucje voor: hij spande zijn snaren simpelweg in de omgekeerde volgorde. Paul McCartney op zijn beurt verkiest gitaren die speciaal op maat van zijn linkerhand gemaakt zijn (en vaak prijziger zijn, zelfs voor amateurs).
 
David Bowie, Pink en Lady Gaga houden de microfoon gewoonlijk in hun linkerhand. Rappers 50 Cent en Eminem pennen hun teksten met hun ‘duivelshand’.

… en goede sportgenen

Een ander domein waar linkshandigen in uitblinken: de sport. In duelsporten zal een leftie zich aanpassen aan het feit dat hij/zij tegen een rechtshandige of -voetige tegenstander uitkomt, en omgekeerd zal die laatste altijd verrast zijn als blijkt dat de tegenstrever links is, wat in het voordeel van de leftie speelt. Een voorbeeld: in het tennis zijn de forehand en backhand altijd gespiegeld tegenover een linkshandige speler. Dit gegeven bezorgt veel tegenspelers van Rafael Nadal kopzorgen, want de forehand van de Spanjaard is een mokerslag die je liever vermijdt. John McEnroe, Martina Navratilova en Denis Shapovalov mochten zich op die manier rijk rekenen.
 
Dit voordeel komt ook tot uiting in disciplines zoals het boksen of schermen. In het voetbal is een schot met links eveneens verrassend voor de tegenstand. Spelers als Messi, Maradona, Antoine Griezmann en Mohammed Salah kunnen zich zo onderscheiden met hun linksvoetige dribbel- en schietkunsten.
 
Volgens sommige studies is de reactiesnelheid van lefties sneller: de impulsen volgen een kortere weg in het brein aangezien ze in één en dezelfde hersenhelft verwerkt worden, namelijk de rechterhelft, verantwoordelijk voor zowel bewegings- als visuele impulsen. Snellere reflexen zijn een groot voordeel in de sport. Zo zijn of waren vele vedetten in de motorsport, waar in fracties van seconden beslissingen moeten genomen worden, linkshandig: Ayrton Senna in de Formule 1, Sébastien Loeb in de rallysport en motorcoureur Valentino Rossi.
 
Al deze redenen verklaren waarom het aandeel linkshandigen in de sport hoger ligt dan het gemiddelde voorkomen in de samenleving: 23% in het badminton, 32% in het tafeltennis en zelfs 50% in het boksen!

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?