Casey Affleck: al even discreet als verbluffend

Films | Wie bekend is met Ben Affleck, kent misschien ook zijn kleinere broer, Casey. Hij staat minder in de schijnwerpers dan zijn bekendere broer, maar Casey heeft zich desalniettemin al meermaals onderscheiden met glansprestaties in moeilijke films. Hij blaast vandaag 45 kaarsjes uit. Proximus Pickx levert een bloemlezing van films waarin Casey bewijst dat hij veel meer is dan 'de broer van'.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lonesome Jim (2006)

Na enkele bijrollen in succesfilms als 'Good Will Hunting' (mede geschreven door zijn broer) en de 'Ocean's'-trilogie van Steven Soderbergh heeft Casey Affleck een eerste hoofdrol beet in 'Lonesome Jim' van Steve Buscemi. De acteur kruipt in de huid van Jim, een jonge depressieve schrijver die intrekt bij zijn ouders na een mislukt avontuur in New York. Hij stoort zich aan de nieuwe gezinsdynamiek, maar doet ook nieuwe levensvreugde op. 

Deze onafhankelijke film, een cynische en aangrijpende dramakomedie, werd bewierookt door filmcritici en voorgesteld op het Sundance Festival.
 

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)

Een jaar later verschijnt Casey Affleck in de meeslepende western van Andrew Dominik. De film traceert het bewogen leven van Jesse James (Brad Pitt), de bekendste outlaw in de Amerikaanse geschiedenis, en legt een bijzondere nadruk op zijn bloedig levenseinde en zijn innige band met de jonge Robert Ford (Casey Affleck). Die laatste is een groot bewonderaar van de crimineel, wiens leven hij zelf zou beëindigen met een kogel in de rug.

De toewijding en passie die Casey Affleck in zijn rol legt, is een deel van de verklaring voor het succes van de film. De acteur geeft op weergaloze wijze gestalte aan de angstige, twijfelende Ford, die vol gewetensbezwaren en naïviteit een laffe daad stelt in de naam van immanente gerechtigheid. Regisseur Andrew Dominik verklaarde Affleck gecast te hebben omwille van diens "ongelooflijke stem". De rol leverde hem een nominatie voor een Oscar en Golden Globe op, in de categorie beste mannelijke bijrol.
 

Gone Baby Gone (2007)

Toen Casey op de set stond van 'The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford', kwam grote broer Ben hem zijn eerste grote rol in een langspeelfilm op een presenteerschotel aanbieden. De psychologische thriller 'Gone Baby Gone' speelt zich af in een buitenwijk van Boston. Casey Affleck vertolkt de rol van een privédetective, die ingehuurd wordt door een koppel wiens nichtje spoorloos verdwenen is. Hoe meer het onderzoek vordert, hoe somberder de ware toedracht achter de verdwijning blijkt te zijn.

Casey Affleck werd geprezen voor zijn acteerprestatie en werd voortaan erkend als een aanstormend talent, met name in moeilijke, getormenteerde rollen. Met deze twee films vormde het jaar 2007 een kantelpunt in zijn carrière.
 

Out of the Furnace (2013)

Casey Affleck kiest zelden voor 'gemakkelijke' rollen. Zijn specialiteit zijn gekwelde personages, een stokpaardje dat hij nogmaals berijdt in deze film. De cast oogt indrukwekkend: Christian Bale, Woody Harrelson, Forest Whitaker, Willem Dafoe en Zoe Saldana

De plot vertelt over twee broers, die hun dagen slijten in een Amerikaanse industriestrad. De oudste broer, Russell (Bale), werkt in een fabriek, terwijl zijn kleine broer Rodney (Affleck) terugkeert naar huis na een militaire dienst in Irak, wat van hem een mentaal en emotioneel wrak heeft gemaakt. Hij heeft het moeilijk om zich aan te passen aan het gewone burgerleven. Wanneer Russell in de gevangenis belandt, probeert Rodney om het op zijn eentje te rooien door aan (illegale) bokswedstrijden deel te nemen. Maar hij verliest zich meer en meer in een gevaarlijke en meedogenloze onderwereld.
 

Manchester by the Sea (2016)

In 2016 tekent Casey Affleck voor dit aangrijpende drama van Kenneth Lonergan. Hij geeft gestalte aan Lee, een prille veertiger die als bewindvoerder aangewezen wordt van zijn volwassen neef, wiens grote broer Joe onverwacht overlijdt. Lee moet vervolgens noodgedwongen verhuizen naar zijn geboortestad Manchester-by-the-Sea, die hij jaren eerder ontvlucht was na een tragisch voorval. De confrontatie met zijn verleden is moeilijk en leidt tot verrassende onthullingen.

Toen de film uitkwam, kwamen filmcritici lovende woorden tekort om het drama en vooral Casey Affleck te lauweren. Die laatste vertolkte met Lee dé rol van zijn carrière, klonk het bij velen. Het ultieme bewijs van zijn glansprestatie kwam er in de vorm van een Oscar en een Golden Globe voor beste acteur.  
 
Casey Affleck heeft, ondanks de schijnwerpers op zijn broer Ben, niemand nodig gehad om zijn eigen weg uit te stippelen en zich op de kaart te zetten als een uitmuntend acteur. "Hij lijkt op geen enkele andere Amerikaanse acteur", zo beschreef Chicago Tribune hem ooit. Op zijn 45ste is de rimpelloze Casey Affleck het nog lang niet verleerd om ons bij ons nekvel te pakken.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top