Robin Williams, veel meer dan een komisch natuurtalent

Films | Vandaag dag op dag zes jaar geleden overleed één van de grootste comedians van zijn generatie: Robin Williams. Dat de acteur niet enkel uitblonk in komische rollen maar een brede waaier aan emoties aan de dag kon leggen, bewijst Proximus Pickx met deze bloemlezing.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vandaag zes jaar geleden verliet Williams deze aardbol. De komiek beroofde zich op 11 augustus 2014 op 63-jarige leeftijd van het leven. Hij kampte met een vorm van dementie en een aanslepende depressie. Williams zag op 21 juli 1951 het levenslicht in Chicago. Hij volgde een theateropleiding aan de prestigieuze acteerschool Julliard. Dankzij zijn improvisatietalent en humor werd hij al snel geliefd bij het publiek. Op televisie maakt hij naam door zijn rollen in ‘Happy Days’ en ‘Mork and Mindy’.
 
Met zijn rol van Popeye, in 1980, breekt hij door bij het grote publiek. Zijn talent en onweerstaanbare mimiek maken van hem een revelatie. ‘Good Morning Vietnam’, onder regie van Barry Levinson, zal de ster van Williams nog meer doen rijzen. De kreet ‘Good Morning, Vietnam!’, waarmee radioman Adrian Cronauer (vertolkt door Williams) zijn luisteraars in Saigon elke ochtend begroette tijdens de Vietnamoorlog, stond voortaan in ieders geheugen gegrift. Ziehier een lijstje van andere films waarin Williams de show steelt.
 

Dead Poets Society (1989)

Een van zijn meest ontroerende rollen is ongetwijfeld die van een innemende professor in ‘Dead Poets Society’. De timide jongeman Todd Anderson wordt uitgestuurd naar de prestigieuze Welton-academie, die te boek staat als één van de meest rigide en besloten universiteiten in de Verenigde Staten, waar zijn broer hoog aangeschreven studies heeft gevolgd.
 
Daar zal hij kennismaken met een intrigerende professor Engelse taal, Mr Keating (vertolkt door Williams), die zijn leerlingen aanmoedigt om zich te verzetten tegen de gevestigde orde. De cursus van Mr. Keating heeft een ingrijpende impact op het leven van de schuchtere student en zijn vrienden…

Awakenings (1990)

Een andere opgemerkte rol in de carrière van Robin Williams is die van dr. Malcolm Sayer in ‘Awakenings’. De prent, gedragen door Williams en een Robert De Niro in bloedvorm, werd genomineerd voor drie Oscars en één Golden Globe.

The Fisher King (1991)

Jack Lucas (Jeff Bridges), een cynische en egoïstische radiomaker, wordt op straat aangevallen door twee jongeren. Een groepje daklozen, aangevoerd door Parry (Robin Williams), schiet hem te hulp. Parry, een voormalige professor in de letteren die dakloos werd na de dood van zijn vrouw, heeft zich voorgenomen om de ‘Graal’ te vinden.

Zoals in de middeleeuwse legende van Chrétien de Troyes heeft hij daarvoor een Perceval nodig aan zijn zijde. Door hem uit de nood te helpen vindt Jack eveneens de weg naar zijn persoonlijke verlossing. Zijn briljante vertolking leverde Williams een Oscarnominatie op.

Mrs. Doubtfire (1993)

Eén van de beste films uit 1993? Ongetwijfeld 'Mrs. Doubtfire'. Williams kruipt in de huid van een vader die zijn kinderen door een scheiding maar één keer per week mag zien. Hij besluit zich om te toveren tot nanny om zijn oogappels vaker te kunnen zien. Het resultaat? Mrs. Euphegenia Doubtifre: de ideale huishoudhulp met hi-la-risch Schots accent.
 
Het bronnenmateriaal van deze travestietenkomedie was het Engelse boek Madame Doubtfire, geschreven door Anne Fine. De film volgt hetzelfde verhaal als het boek, op één uitzondering na: in het boek zijn de twee oudste kinderen intelligenter dan in de verfilming. Zo herkennen ze hun nieuwe nanny onmiddellijk als hun vader in vermomming, terwijl niemand iets in de mot heeft in de film.

Jumanji (1995)

Alan Parrish (Williams) verdwijnt in 1969 door een bordspel met bovennatuurlijke krachten. Zo'n 26 jaar later ontdekken twee kinderen het Jumanji-spel op hun zolder en kunnen ze Alan bevrijden. Een meeslepende familiefilm met veel gekke bekken van Williams en een piepjonge Kirsten Dunst.

Insomnia (2002)

Niet enkel als komiek kon Williams zijn rol als groot acteur waarmaken. In 'Insomnia' kruipt hij in de huid van de manipulatieve moordenaar Walter Finch. Mede dankzij Al Pacino is dit een psychologische thriller om duimen en vingers bij af te likken.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top