Op 19 juli schot ook het MotoGP-kampioenschap opnieuw uit de startblokken. Na de Grote Prijzen van Spanje en Tsjechië is het zondag de beurt aan Oostenrijk. Yamaha-rijder Fabio Quartararo leidt voorlopig de dans met 17 punten voorsprong. Aan hem om de kalmte te bewaren en aan de druk te weerstaan om zijn eerste titel binnen te rijven.
De jonge wolven zijn in opmars. Tijdens de afwezigheid van Marc Marquez, die sinds het seizoensbegin out is met een blessure, is het rijk aan de jongelingen in de MotoGP. Afgelopen zondag kroonde rookie Brad Binder zich in Brno in Tsjechië tot winnaar. De KTM-rijder boekte een solide overwinning, waarmee hij de hoop die in hem gesteld was meer dan invult. Komende zondag zal hij zeker opnieuw op de afspraak zijn, want de Red Bull Ring van Spielberg is de thuishaven van zijn Oostenrijkse team.

Fabio Quartararo nog steeds leider

Maar de jongeling die het meest verbaast, is toch wel Fabio Quartararo. De Yamaha-rijder is de huidige koploper in de tussenstand, dankzij twee overwinningen in de twee eerste Grote Prijzen. Na een ontgoochelende zevende plaats in Tsjechië, zal hij broeden op revanche om in Oostenrijk zijn favorietenstatus nog meer in de verf te zetten. Momenteel beschikt Quartararo over 17 punten voorsprong op zijn eerste achtervolger Maverick Viñales. Een mooi vooruitzicht is dat in de geschiedenis van de MotoGP degene die de eerste twee Grote Prijzen won zich ook vaak tot wereldkampioen wist te kronen.

De Fransman zal dus regelmaat aan de dag moeten leggen om zijn leidersplaats te consolideren en zijn rivalen niet dichterbij te laten komen. Ervaring zou wel eens een doorslaggevende factor kunnen worden. Maar Quartararo is op zijn 21ste nog maar aan zijn tweede seizoen in de koninginnenklasse van de motorsport bezig. Misschien wel het uitgelezen moment om zijn stempel te drukken bij de grote jongens?

Volg de Grote Prijs van Oostenrijk live op zondag 16 augustus vanaf 12u10 op La Deux.