Onsterfelijk en onweerstaanbaar: de allerbekendste introdeuntjes van tv-shows

Van sommigen hoef je maar een halve seconde te horen, en je kan de rest uit het hoofd meeneuriën: iconische introdeuntjes van tv-series die ons zijn bijgebleven. Proximus Pickx maakt zich sterk dat de volgende begingenerieken een warme gloed – alsof het nog niet heet genoeg is buiten – van nostalgie zal teweegbrengen tot in je vingertoppen.

The Flintstones
 
Deze ‘moderne’ oerfamilie uit het stenen tijdperk werd mede dankzij de aanstekelijke introtune een legendarisch tv-fenomeen. Of je er nu naar keek of niet, wanneer je de eerste seconden van het lied hoort ontvouwt zich ergens in een achterkamer van je brein dat beeld van Fred Flintstone die de rug van een dinosaurus afglijdt richting zijn ‘loopauto’.

Fun fact: het overbekende introlied werd pas in het derde seizoen geïntroduceerd, en later toegevoegd aan de eerste twee seizoenen om de continuïteit te verzekeren.
 

The Simpsons
 
Wie kent ze niet, de gele figuren uit Springfield die intussen al ettelijke decennia ons scherm sieren. Danny Elfman schreef de soundtracks voor vrijwel elke blockbuster in de nineties (Beetlejuice, Batman, Men in Black), maar gaat de geschiedenis in als de man die de 1 minuut en 34 seconden durende muziek schreef waarop Marge Simpson al 33 jaar lang van de supermarkt naar huis rijdt.

De animatieserie loopt al zo lang – 31 seizoenen – dat geen enkele tv-kijker waar ook ter wereld ontsnapt aan de hemelse begintonen van deze met 34 Emmy’s bekroonde satirische reeks.
 

The Fresh Prince of Bel-Air
 
Ook de rijmende rapkunsten van Will Smith staan in ons geheugen gegrift, en zelfs als je geen seconde van de sitcom ‘The Fresh Prince of Bel-Air’ gezien hebt, kan je de beginverzen van het themanummer uit het hoofd meezingen, want de song wordt nog regelmatig boven gehaald op feestjes: Now this is the story all about how / my life got flipped, turned upside down / and I’d like to take a minute just sit right there / I’ll tell you how I became the prince of a town called Bel-Air. 
 
De single werd uitgebracht in 1992. In een poll van het gerenommeerde magazine Rolling Stone eindigde het nummer op de zesde plaats in de top 10-lijst van beste themasongs van tv-shows.
 

Friends
 
Uiteraard kon ‘I’ll Be There For You’ van The Rembrandts niet ontbreken in dit lijstje. Het vluchtige popliedje zou in de plooien van de geschiedenis verdwenen zijn, ware het niet dat de song als themanummer gekozen werd voor de moeder aller sitcoms, en zo tot in de eeuwigheid geassocieerd zal worden met de populairste komische serie tot op heden.

En geef toe: bestaat er een passender lied om de vriendschap te vieren? Het lied vat de tijdsgeest van toen en zet zoveel jaar later nog steeds aan tot dansen. In een fontein. Met een paraplu.
 

The X-Files
 
Het raadselachtige en spooky themanummer van 'The X-Files' past als gegoten bij de sfeer van de reeks. Mark Snow componeerde dit overbekende stukje tv-muziekgeschiedenis, dat gebruikt werd in de eerste negen originele seizoenen. Daarna volgden nog twee reboots van de reeks, en enkele bioscoopfilms.

Het illustere fluitdeuntje is overigens geïnspireerd op het nummer ‘How Soon Is Now?’, dat op  de Amerikaanse versie van het album ‘Meat Is Murder’ van The Smiths uit 1985 prijkt. 
 

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?