One day, one goal: grandioos rabonaschot van Lamela verbluft White Hart Lane

UEFA Europa League | Eind oktober 2014 is White Hart Lane getuige van een adembenemend kunststukje: de Argentijnse winger Erik Lamela pakt in de Europa League-wedstrijd tegen de Griekse voetbaldwerg Asteras Tripolis uit met een rabona, die enig mooi in de hoek verdwijnt. Medespelers grijpen zich naar het hoofd van ongeloof.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Asteras Tripoli had in een eerdere groepswedstrijd dan wel gelijkgespeeld tegen de latere groepswinnaar Besiktas, de topclub uit de Premier League was andere koek. Bovendien hadden de Spurs al punten laten liggen tegen datzelfde Besiktas en Partizan, en dus verschenen de troepen van Mauricio Pochettino met het mes tussen de tanden. Er moest gewonnen worden om nog aanspraak te kunnen maken op de volgende ronde.
 
Al snel bleken de Grieken niet opgewassen tegen het Londense geweld. Harry Kane – die die avond een hattrick zou scoren – opende al na 13 minuten de score. Op het half uur was hét moment van de avond aangebroken. Twaalf maanden lang kon Lamela nog geen deuk in een pakje boter slaan, maar die donderdagavond bewees de Argentijn met een geniale ingeving waarom hij de 23 miljoen euro die Tottenham aan AS Roma betaalde, waard was.

Stoïcijnse Pochettino

Na wat geharrewar belandt de bal bij de 22-jarige vleugelspeler in het halve maantje voor het strafschopgebied. Met een schitterende rabona krult hij de bal in de rechterhoek, voorbij een verbouwereerde doelman. Teamgenoot Ben Davies grijpt zich uit pure verbluffing naar het hoofd. De enige persoon in het stadion die stoïcijns bleef bij deze spectaculaire treffer was Pochettino. Terwijl zijn staf rond hem opspringt, laat de Argentijnse coach geen emotie blijken.
 
De fans van Tottenham hadden dat seizoen wisselende prestaties gezien van hun team in de Premier League. Ook in Europa draaide de machine niet op volle toeren. Maar de Grieken gingen vlot voor de bijl: na de 2-0 was de veer gebroken bij de bezoekers. Na het uur scoorde Lamela – die sinds zijn komst in de zomer van 2013 nog maar één keer gescoord had voor de Spurs – zijn tweede van de avond, al ging de Griekse doelman niet vrijuit. Enkele minuten later trof Kane alweer raak na een rebound op een schot van Mousa Dembele.

Kane in doel

In de slotfase pakte Spurs-doelman Hugo Lloris nog een rode kaart nadat hij Tasos Tsokanis had neergelegd. Omdat de wissels van Tottenham opgebruikt waren, trok Kane een keepersshirt aan. Hij moest zich vervolgens gewonnen geven op een Griekse vrije trap, die hij knullig onder zich door liet glippen.

De Europese campagne van Tottenham eindigde al in de volgende ronde, na een gelijkspel en nederlaag tegen Fiorentina, dat het tot de halve finale zou schoppen. Sevilla zou zich dat seizoen tot eindwinnaar kronen.

Fan van deze reeks? Lees de vorige aflevering, over de verschroeiende halve volley van Dani Alves tegen Getafe.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top