Vóór de relatiesoap: vijf rollen die Johnny Depp groot hebben gemaakt

Heb je onlangs iets gehoord of gelezen over Johnny Depp, dan ging dat wellicht niet over zijn verdiensten als acteur. De Amerikaan (57) kwam de laatste tijd bijna uitsluitend in het nieuws met de aanslepende juridische strijd tussen hemzelf en zijn ex-vrouw Amber Heard. De focus van die media-aandacht ligt vooral op onwelriekende details uit de privésfeer. Voor we het vergeten: met deze vijf rollen zette Depp zichzelf voorgoed op de cinematografische kaart van Hollywood.

Edward Scissorhands (1990)

Het veelgeprezen 'Edward Scissorhands' is het resultaat van een vroege samenwerking tussen Johnny Depp en zijn oude vriend Tim Burton. Zowel regisseur als acteur houden ervan om excentriekelingen te portretteren in schijnbaar normale situaties. Het resultaat laat ons zien waarom de zogenaamde “freak” in dit geval veel normaler blijkt te zijn dan de “gewone mensen” die hem omringen in de nette, voorstedelijke maatschappij.

Donnie Brasco (1997)

Net als 'Edward Scissorhands' lijkt ook 'Donnie Brasco' de tand des tijds te doorstaan en een publieksfavoriet te blijven. Brasco is een personage met twee gezichten, die Depp allebei overtuigend weet te portretteren: enerzijds de plichtsgetrouwe undercoveragent, anderzijds de ontluikende maffioso die een criminele organisatie moet binnendringen als hij wil slagen in zijn opdracht. Als je 'Donnie Brasco' om eender welke reden nog niet hebt gezien… doe het dan maar nu.

Jack Sparrow in (de eerste) Pirates of the Caribbean (2003)

Voordat hij een uitgemolken grap werd, was Captain Jack Sparrow een intrigerend en vooral hilarisch personage. Wankelend, mompelend en met rum doordrenkt strompelde hij in 2003 voor het eerst de intussen langlopende 'Pirates of the Caribbean'-franchise binnen. Wat we toen nog niet wisten: Depp liet zich voor bepaalde trekjes van de immer dronken kapitein inspireren door niemand minder dan Rolling Stones-icoon Keith Richards. Jack Sparrow veroverde in het originele 'The Curse of the Black Pearl' de harten van zijn filmpubliek, maar ging later de foute kant uit. Helaas blijft van het personage vier sequels later weinig meer over dan een grondig uitgemolken slapstick-typetje.

Ed Wood (1994)

Opnieuw een samenwerking tussen Depp en Burton. Achteraf gezien is de verguisde filmregisseur Ed Wood, onderwerp van deze biopic, misschien wel een geestverwant van Johnny Depp: een maker die zo toegewijd is aan zijn kunst dat het moeilijk wordt om het goede van het vreselijke te onderscheiden. Maar het beste aan Depps optreden als Wood is dat hij zijn personage nooit beoordeelt, beledigt of voor de gek houdt. Depp en Burton, gekend om hun voorliefde voor excentriekelingen, begrepen wellicht de methodiek achter Woods waanzin

Willy Wonka in Charlie and the Chocolate Factory (2005)

Je leest het goed: opnieuw een Tim Burton-prent, deze keer een verfilming van een geliefd kinderboek door Roald Dahl. Weinig cinefielen zullen vermoedelijk suggereren dat Depps uitvoering van de gekke chocoladeproducent Willy Wonka beter is dan het origineel door Gene Wilder uit 1971. Feit is wel dat Wonka het ultieme voorbeeld is van ‘excentriek’ en dus op het lijf geschreven lijkt voor Depp. Zijn toewijding aan de intrigerende, prettig geschifte rol is overtuigend genoeg om punten te scoren in het voordeel van de reboot. Opnieuw weet regisseur Tim Burton ten volste gebruik te maken van Depps bizarste kantjes.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?