Muziekfestivals die cultuurgeschiedenis schreven, deel 3: de eighties

Nu we verstoken zijn van onze teergeliefde zomerfestivals, richt Proximus Pickx elke week zijn spots op een legendarisch festival dat zijn stempel gedrukt heeft op een welbepaald decennium. In dit derde deel pikken we de draad op in de eighties, met een memorabel festival dat tussen 11 en 20 januari 1985 plaatsvond in de Braziliaanse hoofdstad Rio De Janeiro. Maar liefst 1,4 miljoen muziekliefhebbers zakten af naar één van de meest grootschalige muziekfestivals van dat decennium.

Het groots opgezette Rock In Rio-festival werd uit de grond gestampt door de rijke reclameman Roberto Medina. Tien dagen lang stonden de meest vermaarde bands van die tijd op het hoofdpodium, zoals headliners Queen, Yes, AC/DC en Rod Stewart. Het festivalterrein was gelegen in de wijk Jacarepaguá. Het grondgebied werd The City of Rock gedoopt en was met zo’n 250.000 vierkante meter gigantisch. In totaal bezochten ongeveer 1,38 miljoen muziekliefhebbers het festival. Nooit eerder had een festival van die omvang plaatsgevonden op Zuid-Amerikaanse bodem, die decennialang gebukt ging onder met ijzeren hand geregeerde militaire dictaturen, waaronder ook in Brazilië.

De militaire dictatuur in het land liep op zijn laatste benen, en die sfeer was duidelijk voelbaar onder de bevolking. Mensen uit alle uithoeken van het land stroomden toe op het festivalterrein, om het decennialange juk van de dictatuur van zich af te feesten. Er vloeide 1,6 miljoen liter aan drank en 900.000 hamburgers werden verorberd. McDonald’s verkocht er 58.000 hamburgers op één dag: een nieuw Guinness World Record dat standhield tot de vierde editie van het festival in 2011, toen Bob’s 79.000 stuks verkocht.

Gehavende wenkbrauw

Op vrijdag 11 januari mocht Queen de debatten openen. Ook Iron Maiden stond die dag geprogrammeerd. Tijdens dat concert kwam zanger Bruce Dickinson onzacht in aanraking met de gitaar van Dave Murray; zijn wenkbrauw lag open, maar ondanks het gutsende bloed bleef Dickinson doorzingen.

Voor het optreden van Queen werd frontman Freddie Mercury geïnterviewd door een reporter van de Braziliaanse televisie, die hem de vraag voorschotelde hoe het voelde om voor ruim 200.000 mensen op te treden. “Don’t know, haven’t done it yet!”, klonk het heerlijk laconieke antwoord van Mercury.
 
Op dinsdag 15 januari was AC/DC aan de beurt, net als Scorpions. Daags nadien trad gitarist Ricky Wilson een allerlaatste keer op mijn zijn band The B-52’s: enkele maanden later zou hij overlijden aan de gevolgen van aids. Andere bekende namen die de affiche sierden: Ozzy Osbourne, vijfvoudig Grammy-winnaar James Taylor, jazzmuzikant George Benson en The Go-Go's. De affiche werd aangevuld met een rits lokale bands

Expansie

Sinds zijn ontstaan in 1985 is het festival nog vier keer georganiseerd in Rio De Janeiro. De Braziliaanse editie in 2015 pakte uit met onder meer Katy Perry, System Of A Down, A-Ha, John Legend en Queens Of The Stone Age in de line-up.

Het festival heeft de afgelopen jaren ook buiten Brazilië plaatsgehad, zoals in Lissabon (Portugal) en Madrid (Spanje). Naast de Braziliaanse editie kreeg het festival in 2015 ook voet aan land in Noord-Amerika, met een editie in Las Vegas. De editie van 2020 in Lissabon werd uitgesteld naar volgend jaar door het coronavirus.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?