Het opmerkelijke verhaal achter de zomerhit ‘Dragostea Din Tei’

Muziek | Proximus Pickx duikt elke week in de muziekgeschiedenis, op zoek naar de strafste verhalen achter zomerhits die wereldfaam hebben genoten. Deze keer doen we uit de doeken hoe de gruwelijk catchy zomerhit ‘Dragostea Din Tei’ van de Moldavische one hit wonder O-Zone in 2004 stormenderhand Europa veroverde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Want het was wel degelijk een stormachtig succes, die ene – volgens tegenstanders – gruwelijk irritante song van de anonieme Moldavische dj-formatie O-Zone. Toen het lied in de lente van 2004 West-Europa bereikte, besmette het vrijwel alle hitlijsten. Van Portugal tot Noorwegen: de hit infiltreerde alle West-Europese hitparades. Opvallend: vooral de West-Europese landen moesten eraan geloven, terwijl Oost-Europagespaard” bleef van deze oorwurm.

De Engelstalige versie van de monsterhit bereikte de nummer 1-positie in 10 West-Europese landen, waaronder België. In ons land werden er 100.000 exemplaren van verkocht. Frankrijk leidde de Europese dans met maar liefst 1,1 miljoen verkochte exemplaren – 400.000 meer dan eerste achtervolger Duitsland. Op wereldvlak was Japan om één of andere obscure reden verzot op de Oostbloksong: daar gingen maar liefst 4 miljoen stuks over de toonbank. Wereldwijd was de single goed voor 8 miljoen verkochte exemplaren, en de nummer 1-stek in 27 landen.

Nonsensicale tekst

In 1998 richtten Dan Balan (foto) en Petru Jelihovschi het duo O-Zone op. In september 1999 debuteerde het tweetal met ‘Dar, unde esti...’. Het album werd echter geen succes en de doorbraak bleef uit. Jelihovschi gaf er de brui aan en stapte op. Begin 2001 ging Balan op zoek naar een nieuwe zanger. Via open audities vond hij de toen zeventienjarige Arsenie Todiras. Niet veel later werd O-Zone een trio, dat zijn geluk ging beproeven in Boekarest, Roemenië. Hun eerste album in deze formatie, getiteld ‘Number 1', kon evenmin potten breken. In 2003 haalden ze wel een succesje met de single ‘Despre Tine’, maar de Europese doorbraak zou een jaar later volgen.  
 
Het obscure Moldavische dj-trio zette enkele poepsimpele Roemeense zinnetjes op papier die kant noch wal raken. Ze worden vertaald als ‘Je wil vertrekken maar je wil me niet meenemen / je wil me niet meenemen (2x) / jouw gezicht en de liefde van de lindebomen / Herinneren me aan je ogen. De titel, ‘Dragostea Din Tei’, vertaalt zich als ‘Liefde onder de lindeboom’.
 
Dit stukje wereldlectuur ontsproot uit de gezegende koker van Balan, de originele versie werd ingezongen door hemzelf, Todiras en Radu Sârbu. Een deel van het refrein is geïnspireerd op Mozarts ‘Piano Sonata No. 17 Allegro’. De nonsensicale single werd eerst uitgebracht in Roemenië, het land waar de groep toen woonde en werkte. In de lente van 2004 waaide de song over naar West-Europa, waar hij tot een zomerhit uitgroeide. Het lied verbleef tot in 2006 in de lagere regionen van enkele Oost-Europese hitlijsten.

Numa Numa Dance

De opkomst van het internet gaf het lied nog meer wind in de zeilen. Talrijke parodieën op de videoclip verschenen op het net, waarvan de versie van Gary Brolsma de meest memorabele is. Zijn hilarische ‘Numa Numa Dance’-video in 2004 ging viraal, en behoort tot op de dag van vandaag tot immaterieel interneterfgoed. Het filmpje ontlokte sinds zijn geboorte op zijn beurt een vloedgolf aan parodiefilmpjes in de Verenigde Staten.
 
De versie die de Amerikaanse, Britse en Australische hitlijsten beklom was Engelstalig en draait rond de zinsnede ‘It's me, Picasso’ uit het origineel. Het vertelt over een artiest die zijn muze kwijtraakt. Deze versie kon het succes van het origineel in de Verenigde Staten echter nooit evenaren.
 
Na ‘Dragostea din Tei’ hebben Dan, Radu en Arsenie geen hit meer gescoord. In 2005 werd de groep begraven wegens ‘privéredenen’. Ze besloten alle drie aan een solocarrière te bouwen, met als grootste succes de Russische hit ‘Do Rassveta’ van Arsenie.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top