'Hasta la Vista!', en andere klassiekers waar personages met een beperking schitteren

Films | Regisseur Geoffrey Enthoven kwam in 2011 met de taboedoorbrekende film ‘Hasta la Vista!’ op de proppen. Het concept: drie jonge gasten, elk met een beperking, gaan samen op reis naar Spanje. Een ‘wijntour’, zo maken ze hun ouders wijs, maar de reis heeft maar één doel: een eerste seksuele ervaring opdoen. Zondagavond om 21u05 is de film te zien op Eén. In het verleden wisten ook al andere personages met een handicap de harten van filmfans te veroveren: drie grote klassiekers die je gezien moet hebben!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Rain Man (1988)

In ‘Rain Man’ speelt Tom Cruise de egoïstische, jonge zakenman Charlie Babbitt – een yuppie die om weinig meer dan geld geeft. Wanneer hij ontdekt dat het grootste deel van zijn vaders erfenis naar een broer gaat van wiens bestaan hij niet eens afwist, besluit Charlie dan ook om de mysterieuze broer op te zoeken. Alleen blijkt die broer, Raymond (Dustin Hoffman), in een instelling te wonen omdat hij aan een zeer zware vorm van autisme met savantsyndroom lijdt. Charlie neemt Raymond mee op sleeptouw door Los Angeles, aanvankelijk in een poging om hem de omvangrijke erfenis te ontfutselen. Voor Raymond, die extreem afhankelijk is van zijn dagelijkse routine en gestructureerde bestaan, wordt het allesbehalve een plezierreisje. Naarmate de twee meer tijd met elkaar doorbrengen, begint Charlie echter om zijn broer te geven en te beseffen dat hij fout bezig is

Over de weergave van autisme en savantsyndroom in ‘Rain Man’ zijn de meningen erg verdeeld. Een aantal critici vinden dat Hoffmans personage een stereotyperend of overdreven beeld creëerde van de aandoening. Anderen prijzen de film dan weer voor het doorbreken van misvattingen en het aankaarten van de zware moeilijkheden die mensen met autisme in het alledaagse leven ondervinden.

The Theory of Everything (2014)

Deze Britse biopic uit 2014 is gebaseerd op het leven van de wetenschapper Stephen Hawking. De film toont ons hoe de jonge Stephen tijdens zijn studies aan de Universiteit van Cambridge z’n wereld ziet instorten, nadat hij te horen krijgt dat hij aan ALS lijdt en volgens dokters nog amper twee jaar te leven heeft. De zeldzame neurologische ziekte leidt tot volledige verlamming en kluistert hem voorgoed aan een rolstoel, maar de hyperintelligente wetenschapper blijft in leven. Ondanks zijn ernstige handicap boekt Hawking onwaarschijnlijke successen in de academische wereld. Met de hulp van een stemcomputer blijft hij communiceren met zijn geliefden en zijn baanbrekende werk voortzetten. In zijn latere leven wordt de wetenschapper wereldberoemd – een sterrenstatus waarmee hij ook moet leren omgaan. Hawking werd uiteindelijk 76 jaar oud en overleed in 2018.

Forrest Gump (1994)

“Run Forrest, run!” Mogelijk heb je deze quote al gehoord, want weinig woorden zijn in de filmgeschiedenis meer iconisch geworden dan dit korte zinnetje. Of het zeer lage IQ van titelpersonage Forrest Gump al dan niet voortvloeit uit een mentale handicap, staat onder filmfans nog steeds ter discussie. Maar ook fysieke beperking speelt een grote rol in het leven van Forrest, een jongeman uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten.

In zijn kindertijd krijgt hij beugels voor zijn benen, omdat hij door een kromme ruggengraat moeite heeft met stappen. Hij wordt om zijn verstandelijke achterstand en beenbeugels voortdurend gepest, maar wanneer hij wordt achternagezeten door een groepje pestkoppen blijkt dat hij zonder beugels onwaarschijnlijk snel kan rennen. Forrest wordt zelfs een uitstekende footballspeler, maar het thema van fysieke beperking duikt later in de film weer op. Luitenant Dan, zijn overste in de Vietnamoorlog, verliest tijdens een aanval beide benen en wordt gered door Forrest. Wanneer de twee elkaar jaren later weer tegenkomen, wordt duidelijk dat Dan het Forrest erg kwalijk neemt dat hij nu als gehandicate verder door het leven moet gaan. De twee ontwikkelen desondanks een hechte vriendschapsband.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top