Deze striphelden schopten het tot op het witte doek

Films | Striphelden uit onze jeugdjaren beleven alsmaar vaker een tweede leven in de cinemazalen. Vanavond om 20u50 zendt Eén "Asterix en de Olympische Spelen" opnieuw uit, maar de olijke Galliërs zijn lang niet de enige die een tweede leven op het witte doek kregen. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Asterix

De avonturen van Asterix en Obelix werden in de loop der jaren reeds talloze malen vertaald naar het witte doek. Na een reeks tekenfilms werden de fans van de reeks van de Franse tekenaar Albert Uderzo en scenarioschrijver René Goscinny sinds 1999 getrakteerd op vier live-actionfilms, met onder meer Gérard Depardieu als Obelix.

De serie over de Galliërs die Julius Caesar keer op keer te slim af zijn, bestaat momenteel reeds uit 38 albums, die verschenen in meer dan 70 landen in 100 verschillende talen. Bovendien is de reeks, die in 2012 overgenomen werd door Jean-Yves Ferri en Didier Conrad, goed voor meer dan 350 miljoen verkochte exemplaren, wat het de bestverkochte Europese stripreeks maakt.

De avonturen van Kuifje

Kuifje, de bekendste reporter uit de stripwereld, heeft ook al een aantal keren zijn opwachting gemaakt in de cinemazalen. Met "Le crabe aux pinces d'or" was er in 1947 al een eerste stop-motionversie, waarna in de jaren 60 twee Franse live-actionfilms volgden. Kuifje, Bobbie en Kapitein Haddock kregen in de jaren 90 een eigen tekenfilmserie voordat fan van het eerste uur Steven Spielberg in 2011 met een heuse 3D-bewerking op de proppen kwam. In "De avonturen van Kuifje: Het geheim van de eenhoorn" voegt Spielberg een drietal albums samen om er een eigen plotlijn uit te destilleren. Meteen werd ook aangekondigd dat die andere regisseurgigant Peter Jackson het vervolg voor zijn rekening zou nemen, maar dat idee werd ondertussen voor onbepaalde tijd opgeborgen.

De Belgische scenarist en tekenaar Hergé schreef in totaal 24 albums over de avonturen van zijn jonge fictieve reporter, die in 110 talen en dialecten werden vertaald.

Suske en Wiske

Met "Suske en Wiske" kreeg ook Belgiës langstlopende stripreeks een herwerking op het witte doek. Na verschillende tekenfilms, was het in 2004 tijd voor de live-actionfilm "De duistere diamant". Vijf jaar later volgde met "De Texas rakkers" een 3D-animatiefilm.

De serie uit de koker van Willy Vandersteen telt reeds 383 albums en vormde ook de basis voor talloze spin-offs, zoals onder meer "Jerom", "Schanulleke" en "Amoras".

De Smurfen

Kleine blauwe wezentjes die het opnemen tegen de kwaadaardige tovenaar Gargamel. Dat kunnen enkel maar de Smurfen zijn. De smurfen waren oorspronkelijk slechts nevenpersonages in de verhalen van "Johan en Pirrewiet", maar Peyo bedacht ze in 1959 met een eigen stripreeks. Met succes, want de 39 albums verkochten als zoete broodjes en leverden ook de filmindustrie inspiratie op. Zo kwam er tussen 1981 en 1990 een tekenfilmserie die de kleine wezentjes mondiale bekendheid opleverde.

Daarna volgde in 2011 met "De Smurfen" de eerste live-actionfilm die in 2013 een vervolg kreeg. In 2017 was het dan de beurt aan "De Smurfen en het verloren dorp" en volgend jaar zou er ook een nieuwe 3D-tekenfilmreeks aankomen.

De Kiekeboes

Dat een vertaling naar het witte doek niet altijd garant staat voor eclatant succes bewijst Vlaanderens best verkochte stripreeks "De Kiekeboes". De reeks uit de koker van Merho, die tot 2010 gewoon "Kiekeboe" heette, heeft tot op heden reeds 155 albums op de talrijke fans losgelaten. Op een eerste geslaagde verfilming is het echter nog wachten. Na "Het witte bloed" uit 1992, gebaseerd op het gelijknamige album, kwam regisseur Robert Merhottein in 1999 met "Misstoestanden" op de proppen. En een ware mistoestand werd het ook, want na creatieve meningsverschillen distantieerde Merho zich van de film, die na twee weken ook uit de zalen werd gehaald, wegens de geringe publieke opkomst...

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top