Waarom Memphis Grizzlies de play-offs door hun handen zien glippen

Sport | Het is het typevoorbeeld van wat we als een vrije val zouden kunnen omschrijven. Memphis, achtste in de tussenstand, rijgt sinds de heropstart van de NBA de tegenslagen aaneen en zou wel eens finaal de play-offs kunnen missen. Zondag tegen de titelhouder Toronto moeten de Grizzlies een ommekeer forceren of het seizoenseinde zou wel eens op een sisser kunnen aflopen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De langste serie nederlagen versus de beste serie overwinningen. De ontmoeting tussen Memphis en Toronto zondag lijkt wel een strijd van David tegen Goliath. De mannen uit Tennessee voelen de hete adem van hun achtervolgers in hun nek en zullen het tij moeten keren willen ze de achtste en laatste play-off plaats behouden.

Cruciale nederlagen tegen naaste achtervolgers

In het Westen zijn verschillende ploegen nog in een verbeten strijd verwikkeld voor het laatste kwalificatieticket. Portland Trail Blazers, 9de in de stand, heeft meteen een psychologische overwinning geboekt door Memphis Grizzlies in de eerste match na de herstart na verlengingen te verslaan. Een wedstrijd bol van de suspense en het spektakel die meteen ook de druk op de jeugdige bende van Taylor Jenkins voor de rest van het seizoen danig heeft verhoogd.

Naast Portland mogen ook de Suns, de Pelicans en de Spurs nog dromen om zich bij de play-offteams te voegen. De laatste twee genoemde teams hebben de Grizzlies bovendien ook in het stof laten bijten in de nasleep van de ontgoocheling tegen de Blazers. De kalender lijkt daarnaast ook niet meteen in het voordeel van Memphis. Na de Raptors zondag staan de Celtics en de Bucks op het programma. Met andere woorden, de huidige top drie in de Eastern Conference.

De slecht getimede blessure van Jaren Jackson Jr.

Het dient wel te worden gezegd dat de huidige achtste plaats van de Grizzlies eigenlijk onverhoopt is. Memphis heeft namelijk een complete make-over ondergaan voor aanvang van het nieuwe NBA-seizoen. De franchise uit het zuidoosten van Tennessee heeft haar legendarische defensieve pressie van 'Grit and Grind' overboord gegooid om plaats te maken voor een aantal jonge talenten. Meteen ook het einde van het tijdperk van Marc Gasol en co die plaats dienden te ruimen voor Ja Morant en zijn jonge ploegmaats. Het fenomeen van 20 jaar heeft zijn team in het reguliere seizoen vooruitgestuwd, terwijl er ook geprofiteerd werd van de ontgoochelende prestaties van een aantal rivalen.

Maar Morant kan zijn team natuurlijk niet op eigen houtje kwalificeren. Jaren Jackson Jr, die andere crack van amper 20 jaar, heeft ook meer dan zijn steentje bijgedragen in het succesvolle seizoen van Memphis tot en met begin augustus. Jammer genoeg heeft de power forward zich tegen de Pelicans geblesseerd na een slechte receptie bij een poging tot counter. Het harde verdict: een afgescheurde meniscus in de linkerknie en een voortijdig einde van het seizoen. Het gemis aan het spelvolume van de jonge kracht lijkt nog niet voldoende gecompenseerd door Taylor Jenkins. Nu de druk op zijn schouders wat minder zal zijn tegen tegenstanders van een groot kaliber is het aan de amper 35-jarige coach om zijn tactische branie te demonstressen en zo de situatie in zijn voordeel te laten uitdraaien.

Volg Memphis-Toronto zondag vanaf 20u op Eleven Sports 2, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top