Shame! Deze klasbakken van het witte doek blijven onder de radar

Films | Robert Pattinson is vanavond om 20u30 op Q2 te zien in ‘Water for Elephants’, als verliefde olifantentemmer. In de film over een rondtrekkend tweederangscircus is een glansrol weggelegd voor Christoph Waltz, die in de huid kruipt van de tirannieke circuseigenaar August. De Duits-Oostenrijkse acteur is een onvolprezen klasbak die aan zijn spraakmakende bijrollen in Tarantino-films twee Oscars overhield. Toch wordt hij zelden genoemd in lijstjes van beste acteurs van dit moment. Proximus Pickx sprokkelde nog vier voorbeelden van onderschatte topacteurs.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sean Bean

De Brit die schitterde in ‘The Lord of the Rings’-trilogie acteerde in de schaduw van hoofdrolspelers als Orlando Bloom, maar is wel degelijk een natuurtalent die al te vaak over het hoofd wordt gezien. De complexiteit van zijn personage Boromir in LOTR, die zich in de grijze zone tussen goed en kwaad bevond en gekweld werd door tal van gewetensbezwaren, plakte meesterlijk op het scherm. Ook zijn hoofdrol van Odysseus in de historische actiefilm 'Troy' was van hetzelfde allooi.

Voorts slaagt hij er in elk van zijn rollen in om gelaagdheid, nuance en subtiliteit aan de dag te brengen, hetgeen de afstand met de kijker verkleint en die laatste meer geneigd is om zich te identificeren met zijn personage. Zijn carrière overspant vier decennia en hij kan dan ook leunen op een schat aan ervaring: sinds de jaren tachtig is Bean bezig met theater, radio, tv en film.

Mark Ruffalo

De Amerikaanse acteur met Italiaanse roots, zoon van een kapster en een industriële schilder, acteerde tot dusver een indrukwekkend cv bij elkaar, maar krijgt zelden dragende rollen toebedeeld. Vaak fungeert hij als sidekick of wordt zijn oeverloos talent gecondenseerd in een bijrol, zoals in ‘Zodiac’, ‘Collateral’, ‘Foxcatcher’ en ‘Shutter Island’ – allen felgeprezen filmparels. Dat hij wel degelijk in staat is om een film te leiden in een hoofdrol bewees hij met het prijsbeest ‘Spotlight’, een dossierdrama over een nieuwsredactie die de doofpot van het kindermisbruik in de Kerk blootlegt en opent.

Ruffalo acteert met een benijdenswaardige gravitas en sérieux zoals weinigen die bezitten in Hollywood. Tegelijk heeft hij een soort charme, rust en bedachtzaamheid over zich – hij zal zich nooit op overacting laten betrappen – waardoor de man steevast geloofwaardig overkomt. Ondanks zijn mooie adelbrieven en karrenvracht aan talent, lijkt hij door filmmakers nog steeds niet naar waarde te worden geschat. Filmcritici positioneerden hem tot vervelends toe ‘op de rand van de doorbraak’, maar het is vooralsnog wachten op zijn eerste hoofdrol in een echt grote productie. Zijn vele exploten ten spijt is hij er nog niet in geslaagd om de deur naar de toplaag van de acteursgilde open te beuken.

Andy Garcia

Garcia gaf een zoveelste bewijs van zijn enorme potentieel met zijn rol in ‘Ocean’s Eleven’. Hij gaf doorheen zijn filmcarrière gestalte aan enkele iconische personages (denk maar aan cultfiguur Jimmy The Saint in ‘Things To Do in Denver When You´re Dead’), maar trad nooit toe tot de leading men van zijn generatie. Op zijn oude dag, de Cubaans-Amerikaanse acteur is 64, is de kans gering dat zijn ster nog een hoge vlucht richting Hollywood-elite zal nemen, en daar heeft de man vrede mee genomen.

Ondanks weergaloze acteerprestaties in ‘Black Rain’, ‘When a Man Loves a Woman’, ‘City Island’ en ‘The Untouchables’ zal Garcia nooit het maximale profijt halen uit zijn virtuoze acteerkunsten, en blijft de erkenning die hij verdient uit. Zo werd hij in zijn 40-jarige en menig blockbuster tellende filmcarrière slechts één keer genomineerd voor een Oscar, en twee keer voor een Golden Globe. Hij kon die nominaties niet verzilveren.

Michael Madsen

Rot van het talent, maar blijft vaak onopgemerkt: deze achterdochtige Mr. Blond die op de tonen van Steelers Wheels' evergreen Stuck In The Middle With You een oor afsneed van zijn martelslachtoffer in ‘Reservoir Dogs’, de meest legendarische scène uit het regiedebuut van Quentin Tarantino. In zijn 40-jarige carrière zou Madsen zijn talent tentoonspreiden in maar liefst 170 films, waaronder gedenkwaardige en gelauwerde kassuccessen als ‘Kill Bill: Vol. 1’, ‘Kill Bill: Vol. 2’, ‘Sin City’, ‘Hell Ride’, ‘Die Another Day’ en ‘Donnie Brasco’.

De publieke belangstelling voor die gevierde blockbusters leverde hem nooit noemenswaardige individuele filmprijzen op, want zijn bijrollen worden maar al te vaak overschaduwd door glansprestaties van de hoofdrolspelers. Tarantino is één van de weinige grote regisseurs die de man wel naar waarde weet te schatten, want hij is vaste klant in zijn films (zoals in 2015 nog met zijn rol in ‘The Hateful Eight’). Intussen is zijn ster stilletjes gedoofd; in de blessuretijd van zijn carrière zoekt de 62-jarige Amerikaan steeds vaker zijn toevlucht tot onbeduidende rolletjes in flutproducties.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top