Veel meer dan Mr. Bean: vijf vergeten filmrollen van Rowan Atkinson

Films | Vanavond is het schuddebuiken met Rowan Atkinson in de spionagekomedie ‘Johnny English’, om 21u05 op VTM. Proximus Pickx nam de filmografie van Mr. Bean onder de loep, en stelde vast dat de Engelse komiek heel wat vergeten filmrollen op zijn actief heeft.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Witches

In deze zwarte komedie voor kinderen speelt Atkinson de bijrol van de antipathieke Mr Stringer, de directeur van Hotel Magnificent. De Britse film uit 1990, gebaseerd op het gelijknamige boek van auteur Roald Dahl, draait rond een oma die met haar kleinzoon logeert in een hotel waar alle heksen van Engeland toevallig hun jaarlijkse bijeenkomst houden.

Het acteerwerk van Atkinson is om van te smullen: hij zet een pretentieus personage neer met een kort lontje, dat zich verheven voelt boven de anderen en een neppe façade opwerpt in zijn interacties met gesprekspartners. Geen evidente rol in een kinderfilm, maar de komiek weet met een afgemeten dosis nuance en fingerspitzengefühl een – ook voor een kinderpubliek – geloofwaardig en boeiend figuur te vertolken.

Four Weddings and a Funeral

Een van de meest memorabele romcoms uit de nineties: dit verhaal over een vrijgezel (de immer charmante Hugh Grant) die de trouwpartijen van anderen bijwoont en zelf duchtig op zoek is naar de liefde. De film was één van de eerste grote producties die een gay koppel opvoerde, zonder dat gegeven te stereotyperen, benadrukken of moraliseren.

Atkinson trok een priestergewaad aan voor de bijrol van Father Gerald, die een koppel in de echt mocht verbinden. In zijn beperkte screentime als zenuwachtige, onervaren pastoor stal hij de show met de frase "in the name of the Father, the Son, and the holy goat". Ook 26 jaar na datum blijft deze met 2 Oscars genomineerde klassieker moeiteloos overeind.

Maybe Baby

Deze Britse komedie uit 2000 met Hugh Laurie en Joely Richardson in de hoofdrollen, over een getrouwd koppel dat de grootste moeite heeft om hun kinderwens in vervulling te laten gaan, was geen hoogvlieger aan de kassa’s en ook de filmcritici haalden hun neus op – ondanks de tenoren van de Britse comedy op de affiche.

Atkinson speelt de rol van een kneuterige, overijverige gynaecoloog die zijn instrumenten met iets te veel enthousiasme hanteert op zijn patiënten. De kassaflop geraakte dan wel al snel in de vergetelheid, Atkinson tekende met zijn komische strapatsen voor één van de weinige lichtpuntjes in de film – al is die flauwe, gemakkelijke humor vandaag hopeloos gedateerd.

The Lion King

Atkinson sprak de stem in van Zazu in deze Disney-oerklassieker. Hoewel de stem van Mufasa’s rechterhand in het geheugen van een ganse generatie gegrift staat, stond Atkinson in eerste instantie weigerachtig tegenover de rol. “Ik wou het eerst niet doen, omdat ik nog nooit stemmenwerk had gedaan, en het was niet mijn ding”, verklaarde Atkinson ooit in een interview. “Ik ben een visueel artiest, dus bij voice-overs zou ik niet tot mijn recht komen.”

Gelukkig kon de mede-scenarist van Mr. Bean, acteur Robin Driscoll, hem overtuigen om het stemmenwerk toch een kans te geven. Voor de grote massa die de iconische animatiefilm gezien heeft, klinkt de pompeuze roodsnaveltok voor eeuwig als Atkinson.

The Tall Guy

Deze cheesy Britse romcom uit 1989 met Jeff Goldblum in een hoofdrol was een laagvlieger aan de Britse box-office, en verdween dan ook snel in de vergeetput. Het verhaal draait rond een Amerikaanse acteur die in Londen werkzaam is. Hij speelt al zes jaar de komische revuevoorstelling ‘The Tall Guy’, aan de zijde van Ron Anderson (Atkinson). Hij kampt met allergische niesbuien, vervelend tijdens het acteerwerk, en ondergaat wekelijkse injecties door een aantrekkelijke verpleegster – voor wie hij gevoelens ontwikkelt. Atkinson domineert deze film als antagonist die zijn collega-acteur het leven zuur maakt.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top