Speelt de hitte parten in de GP van het 70-jarig bestaan?

Sport | Een week na de overwinning van Lewis Hamilton in de Grote Prijs van Groot-Brittannië verwelkomt het Silverstone-circuit andermaal het F1-circus. De race dit weekend wordt de GP van het 70-jarig bestaan genoemd en zal te maken krijgen met bijzonder hete temperaturen. Zal de hitte voor de nodige verrassingen zorgen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

We noteren 13 mei 1950. Die dag zagen we de geboorte van het wereldkampioenschap Formule 1. De eer om de eerste GP te mogen organiseren, viel te beurt aan het Britse circuit van Silverstone. Die dag won Giuseppe Farina met zijn Alfa Romeo de race, later zou hij ook de eerste wereldtitel pakken. Datzelfde circuit van Silverstone wordt nu vanwege de coronacrisis en de hertekening van de kalender extra in de bloemetjes gezet.

Discussie rond lekke banden

De GP van het 70-jarig bestaan wordt de vijfde meeting van het seizoen. Silverstone is echter het derde circuit van dit jaar. De eerste twee races werden gehouden op de Oostenrijkse Red Bull Ring, nadien volgden de GP van Hongarije en de eerste race op Silverstone. Lewis Hamilton maakte het zegegebaar in eigen land, meteen zijn derde winst op een rij. Wil de Brit opnieuw winnen, dan zal hij goed moeten uitkijken naar zijn bandenkeuze.

Want in vergelijking met vorige week zal een nieuw element een rol gaan spelen, met name de warmte. Net als bij ons zullen de temperaturen rond de 30 graden liggen. Dat zet de nodige druk op de banden, waar overigens sinds vorige week veel rond te doen is. Er vielen namelijk wat lekke banden te bespeuren op Silverstone. Bandenleverancier Pirelli zoekt nog steeds naar de mogelijke oorzaken.

Gezien de voorspelde hitte zal er ook aandacht moeten besteed worden aan de motor, aangezien de gemiddelde snelheid op het circuit rond de 200 kilometer per uur zal liggen. Een oververhitting van de motor moet bijgevolg vermeden worden. 

Verstappen wil kloof verkleinen

Met vier zeges op een rij is Hamilton opnieuw favoriet. Alles dagzeges gingen overigens al naar de renstal van Mercedes, gezien het feit dat Vallteri Bottas de opener won in Oostenrijk. Die laatste verloor echter vorige week heel wat punten voor het kampioenschap. De Fin kreeg te kampen met een lekke band in het slot van de race en viel van de tweede plek terug naar plaats elf. De kloof tussen leider Hamilton en zijn teamgenoot Bottas telt nu al 30 punten.

Wie profiteerde van de pech van Bottas was Max Verstappen. De Nederlander van Red Bull is in de WK-stand tot op zes punten gekomen van de tweede plaats. Verstappen eindigde in de voorbije twee races telkens achter Hamilton en wil dolgraag de kloof op de Mercedes-renners verkleinen.

Wie niet zal kunnen wedijveren op Silverstone, is Sergio Pérez. De piloot van Racing Point begon goed aan het seizoen en prijkt momenteel op een zevende plaats in de WK-stand. Pérez testte echter positief op het coronavirus en zal daardoor geen race op Silverstone kunnen afwerken.

Volg de GP van het 70-jarig bestaan aanstaande zondag 9 augustus vanaf 15u05 op La Deux.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top