Tuinprogramma's zijn populairder dan ooit

Tuinieren is een probaat middel tegen stress en zorgen. Wellicht is het daarom geen wonder dat tuinprogramma's in deze coronatijden het meer dan ooit goed doen. Voor wie door het bos de bomen niet meer ziet, blikken we even terug op de populairste tuinprogramma's.

Gardeners' World

Eén van de langstlopende tuinprogramma's ter wereld is het BBC-programma Gardeners' World. Het programma kwam in januari 1968 voor het eerst op de buis en is sindsdien niet meer weg te slaan uit de kijkcijferstatistieken. Een deel van het succes van het programma is te verklaren door de korte duur, amper 30 minuten. Het helpt ook dat het programma laagdrempelig is, presentator Monty Don - achterneef van de Schotse botanist George Don - stelt zijn programma voor vanuit zijn eigen tuin.

Love Your Garden

Waar 'Gardeners' World' vooral gericht is op het geven van advies aan de kijker, is dit programma meer een botanische versie van het populaire 'Help, mijn man is een klusser'. Presentator Alan Titchmarsh, zelf een gediplomeerd tuinier, bezoekt voor elke aflevering de tuin van een kijker voor een volledige transformatie. Het gaat vaak om mensen die volgens de presentator "een nieuwe tuin verdienen", bijvoorbeeld een Britse veteraan die tijdens een legermissie in de Afghaanse provincie Helmand op een landmijn stapte en zijn benen verloor. Het programma is momenteel te bekijken op Vitaya.


Jardins & Loisirs

Iets dichter bij huis geniet vooral het tuinmagazine Jardins & Loisirs op de Franstalige televisiezender RTBF veel populariteit bij tuinliefhebbers. De presentatiestijl van tuinspecialist Luc Noël ligt meer in lijn met de Engelse televisieprogramma's. Elke week nodigt Noël de kijker uit om nieuwe planten- en bloemenvariëteiten te ontdekken, bijzondere tuinen te bezoeken en advies te vragen aan plantenkwekers. Omdat het programma zo populair is, werd zijn verwelkoming "Bonjour à toutes, bonjour a tous" veelvuldig geparodieerd.

Films

Bekijk alles
Top