FIFA 21: de eerste indrukken

Door Proximus

Deel dit nieuws

Ook al ligt de release van FIFA 21 nog enkele weken in de toekomst, de informatie over het voetbalspel begint binnen te sijpelen. Het is dan ook tijd om de eerste beschikbare informatie over de nieuwe editie van FIFA te bespreken.

We voelen ons bevoorrecht, want een paar dagen geleden hadden we de kans om een eerste versie van FIFA 21 gedurende enkele dagen te testen.

We hebben geprobeerd zoveel mogelijk informatie te onthouden om onze indrukken aan jou door te geven. Wat is de waarde van de 21-editie op dit moment in haar ontwikkeling? Is ze beter dan FIFA 20? Het zijn slechts enkele van de vragen die we in dit artikel zullen proberen te beantwoorden.

Natuurlijk is het spel op dit moment nog in ontwikkeling. Daarom kunnen sommige dingen veranderen, verbeteren en toegevoegd worden.

Na het uitbrengen van de officiële trailer een paar dagen geleden, heeft EA Sports op zijn website een aantal van de nieuwe functies voor de aankomende FIFA 21-editie gepubliceerd. Waar we op dit moment echt in geïnteresseerd zijn, zijn de nieuwe gameplay-functies.

EA Sports heeft de toevoeging van “wendbaar dribbelen”, “positiespelpersoonlijkheid”, “creatieve loopacties”, “natuurlijker gedrag van de spelers” en “deelnemerspeltype” aangekondigd.

We zullen elk punt afzonderlijk behandelen om ze zo goed mogelijk aan jou proberen uit te leggen. We geven je er ook onze feedback over. Het blijft echter onze mening en de verschillende elementen zullen waarschijnlijk worden verbeterd tussen nu en de release en dus de definitieve versie van het spel, of zelfs gedurende updates tijdens het seizoen.

Wendbaar dribbelen

In theorie zal deze nieuwigheid je in staat stellen om in kleine ruimtes voordeel te behalen ten opzichte van je tegenstanders dankzij een betere reactiesnelheid.

Op papier ziet het er veelbelovend uit, maar eerlijk gezegd hebben we geen echte toegevoegde waarde gezien ten opzichte van wat er mogelijk was op FIFA 20. Tegen de tijd dat het spel officieel wordt uitgebracht, zal dit echter zeker worden geoptimaliseerd.

Positiespelpersoonlijkheid

In vorige FIFA-edities hadden we, afgezien van de spelerskenmerken (snelheid, afwerking, enz.), geen beeld van de “spelintelligentie” van de speler. De positiespelpersoonlijkheid helpt om het positioneel inzicht van de speler te benadrukken. Aanvallers zullen de neiging hebben om op één lijn te gaan staan met de laatste verdediger, terwijl de spelmakers zullen proberen om de ruimtes tussen de lijnen te benutten en de verdedigers zullen de passrichtingen beter afdekken. Kortom: meer realistische positiereacties voor voetballers.

Deze functie is meer geslaagd, maar ook meer afgerond. Het is heel prettig om te zien dat onze aanvaller een stapje terug doet om op de lijn te komen van de laatste verdediger en om niet buitenspel gezet te worden. Of om Kevin De Bruyne ruimte te zien vinden om een van zijn fluwelen passes richting voorhoede te sturen. Toen deze functie aangekondigd werd, waren we zeer geïnteresseerd en uiteindelijk is het resultaat positief. We kunnen dus zeggen dat dit een echt pluspunt is voor FIFA 21.

© FIFA

Creatieve loopacties

Met de creatieve loopacties kan de speler de bewegingen van zijn team zonder bal beïnvloeden en krijgt hij ook een grotere verscheidenheid aan manieren om door de verdediging te breken.

Elke voetbalfan is zich ervan bewust dat de bewegingen zonder bal net zo belangrijk zijn als de bewegingen met bal. Op FIFA 21 krijg je de kans om deze bewustwording verder te ontwikkelen. Je zal je speler kunnen controleren nadat hij een pass heeft gegeven. Hij zal gaan naar de plek die jij aanduidt en dan kan hij opnieuw om de bal vragen. Dit is een belangrijke en vrij nuttige aanvulling op de FIFA-gameplay. Hoe vaak heb je jezelf niet afgevraagd: “Waarom duikt mijn speler de ruimte niet in? Waarom vraagt hij daar niet om het bal?”

Op FIFA 21 wordt dit soort gedrag mogelijk gemaakt. Het is zeker niet het makkelijkste aspect van het spel om mee om te gaan, maar met een beetje oefening wordt het verschil merkbaar en kun je kansen creëren die je in vorige versies niet kon voortbrengen.

Natuurlijker gedrag van de spelers

Hoe meer jaren er voorbij gaan, hoe realistischer het spel wordt. EA Sports probeert dit seizoen het realisme nog verder aan te wakkeren met meer fluïditeit in het gedrag van de spelers tijdens belangrijke momenten van een wedstrijd, zoals bijvoorbeeld tijdens duels in de zestien meter.

Op dit moment is het moeilijk om hierover een oordeel te vellen, omdat dit een alpha-/bètaversie van het spel is, maar we hebben toch een klein verschil opgemerkt. De duels in de box leken een stuk minder verwarrend dan voorheen en hopelijk zal dit helpen om de ietwat grappige situaties te vermijden die we soms hadden in eerdere FIFA-edities.

Deelnemerspeltype

Sommigen onder ons, die fan zijn van AI-wedstrijden, zullen deze nieuwe functie waarschijnlijk leuk vinden. Voor degenen onder ons die liever online spelen, kan het deelnemerspeltype helpen om zich te verzoenen met AI.

Het deelnemerspeltype is geïnspireerd op de beste FIFA-spelers ter wereld. Het laat de AI toe om skillmoves, tactieken, enz. onder de knie te krijgen.

We denken dat dit echt een nieuwe wending geeft aan de wedstrijden tegen de AI, die ons gemakkelijker zal kunnen verrassen. Wat de wedstrijden betreft, die kunnen iets minder “hoekig” zijn.

Conclusie

Ook al is dit op het moment van schrijven geen conclusie, omdat we nog maar aan het begin van de nieuwspublicaties staan, we kunnen wel zeggen dat de nieuwe mogelijkheden van de FIFA 21-gameplay op dit moment over het algemeen zeer veelbelovend zijn. In tegenstelling tot andere jaren lijken de aanpassingen voor meer veranderingen te zorgen dan voorheen. Hoewel het spel nog steeds in ontwikkeling is, geeft deze eerste ervaring ons vertrouwen voor de volgende EA Sports-release.

Ook moet worden opgemerkt dat dit spel eerst alleen op PS4/Xbox One zal worden uitgebracht, vooraleer dat het geval is op “Next Gen”-consoles, en daarom niet specifiek voor de nieuwe generatie consoles is ontworpen. We hebben echter nog steeds interessante en veelbelovende grafische verbeteringen kunnen zien.

Ter herinnering, FIFA 21 ligt op 9 oktober 2020 in de rekken. Als je de game op PS4 of Xbox One koopt, krijg je hem automatisch gratis op PS5 en Xbox One Series X, die aan het eind van het jaar worden uitgebracht, als je een nieuwe console koopt.

© FIFA

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top