Het woord is aan de klimmers in de Dauphiné

Sport | Van woensdag 12 tot en met zondag 16 augustus kunnen de Tourfavorieten hun klimmersbenen al eens uitgebreid testen in het Criterium du Dauphiné, ook in dit coronajaar de laatste graadmeter in de aanloop naar de Grand Départ. Proximus Pickx nam het parcours onder de loep en licht toe wat je mag verwachten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ook in dit atypische coronajaar zijn er nog zekerheden in het wielrennen. Zo vormt de Dauphiné ook dit jaar de laatste rechte lijn richting de Tourstart op 29 augustus. De Franse rittenkoers in en rond de Alpen kan dan ook pronken met een rits toppers die allen de ultieme afspraak voor de belangrijkste koers van het jaar niet willen missen.

Omwille van het ingekorte wielerseizoen zal de Dauphiné slechts 5 in plaats van de gebruikelijke 8 koersdagen tellen. En dat is slecht nieuws voor de tijdrijders en de sprinters uit het pak, want die krijgen hoegenaamd geen enkele kans om hun kunnen te tonen. Het rijk is namelijk 5 dagen lang aan de klimgeiten!

Klimmen, klimmen en nog eens klimmen

Alle vijf etappes eindigen namelijk met een aankomst bergop, de ene al wat steiler dan de andere. Spek naar de bek voor de pluimgewichten dus! Al liggen in de eerste etappe tussen Clermont-Ferrand en Saint-Christo-en-Jarez wel nog kansen voor de punchers, omdat het glooiende parcours vooral wat pukkels aandoet.

Vanaf de tweede etappe is het echter bittere ernst, met aankomst bovenop de liefst 17,5 kilometer lange Col de Porte, die trouwens ook in de Tour op het programma staat. Daags nadien 'maar' twee beklimmingen op het programma, maar wel twee mastodonten om u tegen te zeggen: de Col de la Madeleine (17,3 kilometer aan gemiddeld 8,3%) en de Montée de Saint-Martin-de-Belleville (14,8 kilometer aan gemiddeld 6%). Deze twee etappes zouden toch al enigszins het kaf van het koren moeten kunnen scheiden en tonen wie er reeds over de juiste kadans beschikt om in de Tour uit te blinken.

In het weekend, tijdens de vierde en vijfde etappe, staat zowaar nog zwaardere kost op het menu. De vierde etappe schotelt de renners 7 beklimmingen en liefst 4.700 hoogtemeters voor de wielen en ook in de slotetappe van Megève naar Megève is het klimmen geblazen, met 8 cols onderweg.

Ultieme krachtmeting tussen Jumbo-Visma en Team Ineos

Aangezien de Dauphiné twee weken voor de Tourstart zijn geheimen prijs geeft, zakken talloze teams met hun sterkste formatie af naar het zuidoosten van Frankrijk. Het wordt vooral uitkijken naar de strijd der drietanden, want zowel het Nederlandse Jumbo-Visma als het Britse Team Ineos laten hun drie speerpunten voor de Tour alvast proefdraaien. Het trio Primoz Roglic, Tom Dumoulin en Steven Kruiswijk versus Egan Bernal, Chris Froome en Geraint Thomas. Je zou van minder beginnen likkebaarden!

Maar er staat nog veel ander schoon volk aan de start in Clermont-Ferrand, denken we bijvoorbeeld maar aan Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), die zeer sterk was in het seizoensbegin. Voorts is het ook onder meer uitkijken naar Alejandro Valverde, Enric Mas en Marc Soler (allen Movistar), Miguel Angel Lopez (Astana), Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Op Belgisch vlak is het uitkijken in hoeverre neoprof Mauri Vansevenant (Deceuninck-Quick Step) de tenoren bergop kan volgen en tekent ook Wout van Aert, na zijn triomf in de Strade Bianche, present. Jakob Fuglsang (Astana) zal zichzelf alvast niet opvolgen, de Deen laat de Dauphiné dit jaar links liggen.

Volg het Criterium du Dauphiné van 12 tot en met 16 augustus elke dag live op Sporza op Eén!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top