Wat je nog niet wist over Amy Winehouse

Negen jaar geleden verloor de muziekindustrie één van haar meest unieke stemmen, die van Amy Winehouse. Na het overlijden van de Britse singer-songwriter ging documentairemaker Asif Kapadia aan de slag met allerhande beelden en interviews om het verhaal van Winehouse te vertellen. De documentaire zie je vanavond om 22u55 op Canvas, maar bij Pickx kan je al terecht voor enkele dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over de Britse zangeres.

Rapper
 
Zij die dachten dat Amy van jongs af aan al droomde van een muziekcarrière hebben het fout. De zangeres bekende tijdens een interview met ‘Rolling Stone’ dat ze als kind fantaseerde over een toekomst als rolschaatsende serveerster. Toen ze op 10-jarige leeftijd dan toch geïnteresseerd raakte in muziek waren soul en jazz, haar kenmerkende genres later, niet haar eerste keuze. Samen met haar beste vriendin startte ze namelijk een rapgroep op, genaam 'Sweet ’n Sour'.

Oma Cynthia
 
Amy’s vader leerde haar muziek kennen door nummers van Frank Sinatra voor haar te zingen. Ze was van kinds af aan dus een grote fan van de crooner en vernoemde haar debuutalbum ‘Frank’ naar hem. Toch was haar grootmoeder Cynthia, een cabarat zangeres, Amy’s grote rolmodel. Zij heeft haar de liefde voor jazz meegegeven. Na Cynthia’s overlijden in 2006, tatoeëerde de artieste haar beeltenis op haar arm.
 
James Bond
 
Het scheelde geen haar of Amy Winehouse had een rol te pakken in een ‘James Bond’-film. Ze werd gevraagd om haar eigen draai te geven aan het openingsnummer van ‘Quantum of Solace’, de 22ste film in de 007 saga. Door persoonlijke problemen kon de zangeres haar contract jammer genoeg niet nakomen.

Rehab
 
Één van de bekendste nummers in het repertoire van Amy Winehouse is zonder twijfel ‘Rehab’. Maar hoe zeer andere nummers gebaseerd zijn op diepe gevoelens en pijnlijke gebeurtenissen uit het leven van de jonge vrouw, was ‘Rehab’ eerst niets meer dan een ironische mop. “Ik liep over straat met Mark Ronson, die mijn laatste album produceerde. Ik zong de catchy tekst gewoon uit het niets hardop”, aldus Winehouse. “Mark moest er enorm om lachen en vroeg me wie dat geschreven had, omdat hij het echt leuk vond. Ik vertelde hem dat ik het net had verzonnen als mop, maar dat er eigenlijk ook waarheid in zat. Hij moedigde mij aan om er een nummer van te maken en dat heeft me in totaal maar vijf minuten gekost.”
 
 
 

The Grammys op afstand
 
Na meerdere incidenten zoals bijvoorbeeld arrestaties voor drugbezit, werd Amy Winehouse niet toegelaten op de Grammy Awards in 2008. Ironisch genoeg was de soulzangeres wel meermaals genomineerd en sleepte ze op de koop toe nog vijf Grammys in de wacht. Als statement trad ze gelijktijdig met de awardshow op in een concertzaal in Londen, waar ze dus ook het nieuws van de overwinningen te horen kreeg. Het werd zowel voor haar als voor haar fans een onvergetelijke avond.
 

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?