Verwerft Dries Mertens tegen FC Barcelona een Godenstatus?

Sport | In de terugwedstrijd van de achtste finales van de Champions League trekken Napoli en Dries Mertens zaterdag om 21u naar Barcelona. Na de Napolitanen in de heenwedstrijd in Italië in de running te hebben gehouden, kan de Rode Duivel nog wat meer een plaats aan de tafel met de allergrootsten opeisen door een beslissende rol te spelen in de kwalificatie van de Zuid-Italianen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We schrijven 13 juni 2020. Napoli kwalificeert zich ten koste van Inter Milaan voor de finale van de Coppa Italia na een gelijkspel in het Stadio San Paolo. Dries Mertens richt echter alle schijnwerpers op zich door zijn 122ste doelpunt te scoren en zich daarmee tot topschutter aller tijden te kronen bij de Partenopei. Ondanks dat sensationele record heeft de Rode Duivel nog niet de status bereikt van die andere clublegendes Marek Hamsik en Diego Maradona. Kan een exploot in de Champions League daar verandering in brengen?

Nog niet beslissend op de grote momenten

Ook dit jaar hoeft Dries Mertens zich niet te schamen voor zijn statistieken. Naast zijn 9 doelpunten en 9 assists in de Serie A draait de kleine rechterwinger van 1,69 meter, die enkele jaren geleden magistraal naar de punt werd geschoven door Maurizio Sarri, op kruissnelheid in de Champions League. In de strijd om de beker met de grote oren vond de Leuvenaar in 7 wedstrijden reeds 6 keer de weg naar doel. Zo was hij onder meer beslissend in het Napolitaanse succes tegen Liverpool en had hij een belangrijk aandeel in de cruciale overwinning op het veld van revelatie FC Salzburg, met toen nog Erling Haaland in de rangen. Die avond zorgde hij voor twee rozen en een assist.

Ondanks zijn neus voor goals hinkt de in Anderlecht opgeleide speler volgens vele watchers en analitici toch serieus achterop in vergelijking met de allergrootste fenomenen van het wereldvoetbal. De reden daarvoor is zijn afwezigheid tijdens de belangrijkste wedstrijden. Zij het in de eindfase met de Rode Duivels of in de laatste rechte lijn in de Serie A of nog in de Champions League, Dries Mertens heeft nog nooit echt het verschil gemaakt om zijn ploeg naar ongekende hoogtes te stuwen.

Polyvalentie is meteen ook zijn grootste gebrek

Dat gebrek aan waardering komt ook deels door zijn polyvalentie, waardoor Mertens op alle aanvallende posities uit de voeten kan. Wat op het eerste gezicht een onmiskenbare troef lijkt, draait in een handomdraai om tot een handicap wanneer trainers hun basiself op papier moeten zetten. Overal goed, maar nergens echt een specialist, klinkt het dan al gauw. Gelukkig komt een topschutter zoals Dries Mertens altijd en overal boven water.

De verplaatsing naar Camp Nou van zaterdag 8 augustus zou wel eens beslissend kunnen zijn voor het einde van de carrière van Dries Mertens. Als de Rode Duivel erin slaagt om de bende van Lionel Messi uit te schakelen, zou hij misschien wel eens getrakteerd kunnen worden op de waardering die hij verdient. Een manier om nog meer binnen te dringen in de harten van de Napolitanen en zijn plaatsje op te eisen in de voetbalgeschiedenis.

Volg de clash tussen Barcelona en Napoli op zaterdag 8 augustus vanaf 20u50 op Proximus Sports 2, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top