Bart Kaëll wordt 60: een portret van ‘Bart Gijselinck’

Vandaag is naast Will Tura ook een andere Vlaamse zanger jarig. Bart Gijselinck, u welbekend onder de artiestennaam Bart Kaëll, viert vandaag zijn zestigste verjaardag. Proximus Pickx vat voor u zijn leven en carrière samen in een notendop.

Kustshows

Kaëll heeft een zus van drie jaar ouder en een broer van vier jaar ouder. Zijn vader verdiende de kost als stukadoor. De jonge Kaëll ging af en toe mee om bij te klussen, maar een opvolger zat er in Bart niet in. De moeder van het gezin werkte vijftien jaar lang bij een notaris, later als secretaresse bij de Kamer van Handel en Nijverheid in Oudenaarde
 
Op jonge leeftijd werd duidelijk dat Bart een passie had voor tekenen en muziek. Daarom volgde hij notenleer en gitaarlessen in de Stedelijke muziekschool van Oudenaarde, en later ook avondlessen "publiciteitstekenen" aan de Academie van Maagdendale.
 
Bart Kaël liep school aan de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. In de kustshows van Luc Appermont deed hij zijn eerste ervaring op. Hij won in 1982 de publieksprijs van de Baccara-beker. Een jaar later deed hij met ’Symfonie’ mee aan de Belgische preselecties voor het Eurovisiesongfestival. 'La Mamadora’ gaf Kaëll in 1986 een eerste succes. De zomerhit stond wekenlang op 1 in de Vlaamse top 10. 
 
Vier jaar later was het weer prijs voor de man uit Ename. Met 'de Marie Louise, Duizend terrassen in Rome en Zeil je voor het eerst’ kon hij keer op keer succesnummers uitbrengen. In de jaren nadien bleef Kaëll nummers uitbrengen. 
 

Televisiewereld

Maar Kaëll hield het niet alleen bij het maken van muziek. Ook in de televisiewereld trad hij op het podium. Hij presenteerde op VTM de programma’s: de VTM-Mini-playback-show, de Soundmixshow en het Rad van Fortuin. Intussen bleef hij muziekmaken. In 1997, toen Rad van Fortuin niet meer werd uitgezonden, kreeg Kaëll opnieuw meer tijd voor zijn zangcarrière. Anne-tv bekroonde Kaëll met de award "carrièreprijs" voor 30 jaar carrière. Bart Kaëll wordt bovendien opgenomen in de Eregalerij van Radio 2 en Sabam Cultuur voor "Een leven vol muziek"
 
Op persoonlijk vlak bevestigde Kaëll na jarenlange geruchten dat hij homoseksueel is. Al zeer lang had hij een vaste relatie met de man die hem in de eerste plaats aan kansen in de muziekwereld hielp: Luc Appermont. Op 28 september 2018, tijdens hun gemeenschappelijke zaalshow Bart & Luc intiem, werd bekend gemaakt dat Kaëll en Appermont al sedert 2015 met elkaar zijn gehuwd. Het koppel is dan al 40 jaar samen.


Muziek

Bekijk alles
Top